«Οι προκλήσεις της πανδημίας Covid-19 στον Ευρωπαϊκό τουρισμό και η διαχείρισή τους. Μελέτη περίπτωσης: Ελλάδα» - Καρρά, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των επιστηµών έχουν επιδράσει στη διαµόρφωση του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά και των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου. Παράµετροι που επιπλέον πυροδοτούν και τη µετεξέλιξη του τουρισµού διεθνώς. Η εκδήλωση της πανδηµικής κρίσης Covid-19 µε το σοβαρό πλήγµα που τελικά κατάφερε να επιφέρει στον τουριστικό κλάδο, λειτούργησε επίσης καταλυτικά για την επίσπευση µιας δυναµικής διαδικασίας. Ο τουρισµός στην περίοδο της πανδηµίας Covid-19 υπέστη τη µεγαλύτερη και σοβαρότερη κρίση και κρίθηκε να αντιµετωπίσει µια πρωτόγνωρη κατάσταση για να µπορέσει να επιβιώσει και να ανακάµψει ξανά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη µέλη από τη πλευρά τους ανέλαβαν πρωτοβουλίες για τη διαχείριση και δραστικά µέτρα για τον περιορισµό της εξάπλωσης του Covid-19. Η µέρα µετά την πανδηµία όπως προσπαθούµε να την αναλύσουµε ώστε να µπορέσουµε να φτάσουµε σε πιο ασφαλή συµπεράσµατα βρίσκει ένα συγκείµενο και ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό. Από τη µια αποκαλύπτονται επιτακτικά οι νέες ανάγκες που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η ανάγκη προστασίας της υγείας. Με αυτό το τρόπο νέοι κανόνες είναι επιβεβληµένοι, συνεπεία των οποίων είναι νέα πρότυπα. Από την άλλη υπάρχουν οι νέες ταξιδιωτικές συνήθειες και τάσεις που έρχονται να πάρουν τη θέση οριστικά τουριστικών φαινοµένων.
Keywords: Επιδημίες; Τουρισμός--Ελλάδα; Τουρισμός--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Covid-19; Τουρισμός; Ελλάδα; Πανδημία; Επιπτώσεις πανδημίας