Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο κατά τη περίοδο διακυβέρνησης Ερντογάν - Ζέρβας, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί μια σχολαστική εξέταση του πολύπλευρου τοπίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αρχικά, η ενότητα της μεθοδολογίας περιγράφει με λεπτομέρεια τα ερευνητικά ερωτήματα που καθοδηγούν τη μελέτη, παρέχοντας εικόνα του αναλυτικού πλαισίου που χρησιμοποιήθηκε. Το επόμενο Κεφάλαιο ξεδιπλώνει το ιστορικό υπόβαθρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, παρακολουθώντας την πορεία της από την κεμαλική εποχή έως την ηγεσία του Ερντογάν. Αυτή η διερεύνηση περιλαμβάνει τόσο την περίοδο μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο , αλλά και την εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, προσφέροντας μια πλαισιακή βάση για την κατανόηση της γεωπολιτικής δυναμικής εντός της οποία εκκίνησε η διακυβέρνηση Ερντογάν. Το Κεφάλαιο 2 εμβαθύνει στην άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία, ξεδιπλώνοντας βασικές φάσεις όπως τα πρώτα του χρόνια, η μεταβατική περίοδος, η εδραίωση της εξουσίας και οι αντιπαραθέσεις με το κίνημα Γκιουλέν. Η αφήγηση εκτυλίσσεται χρονολογικά, διαφωτίζοντας κομβικά γεγονότα από το 2010 έως τα επακόλουθα της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, παρέχοντας μια ολιστική προοπτική για την ηγεσία του Ερντογάν. Το Κεφάλαιο 3 επικεντρώνεται με μεγαλύτερη έμφαση στο Αιγαίο, το οποίο λειτουργεί ως χωνευτήρι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του Ερντογάν. Το τμήμα αυτό πραγματοποιεί μια ενδελεχή αξιολόγηση των διμερών σχέσεων, εξετάζοντας ποσοτικά στοιχεία σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών υδάτων από την Τουρκία. Επιπλέον, προσφέρει μια ποιοτική ανάλυση αυτών των παραβιάσεων, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση της πολυπλοκότητας και των προκλήσεων που ενυπάρχουν σε αυτό το γεωπολιτικό πεδίο. Ταυτόχρονα γίνεται σαφής η σύνδεση των διαφόρων φάσεων της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης της Τουρκίας με την πολιτική της -ιδίως- στο Αιγαίο. Η έρευνα ολοκληρώνεται επιχειρώντας να αναδείξει -ως συμπέρασμα- μια αξιολόγηση, η οποία συνθέτει τα ευρήματα και υπογραμμίζει τις αποχρώσες περιπλοκές των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπό την ηγεσία του Ερντογάν. Ο συγκερασμός ποσοτικών και ποιοτικών αναλύσεων επιχειρεί να εμπλουτίσει τον επιστημονικό διάλογο για τις διεθνείς σχέσεις, και να παράσχει μια πηγή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ακαδημαϊκούς και τα άτομα που ενδιαφέρονται έντονα για τη διαρκώς εξελισσόμενη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου.
Greek – Turkish relations in the Aegean during the Erdogan administration
Keywords: Ελλάδα--Εξωτερικές σχέσεις--Τουρκία; Τουρκία--Εξωτερικές σχέσεις--Ελλάδα; Τουρκία--Πολιτική και διακυβέρνηση; Ελληνοτουρκικά; Αιγαίο; Ερντογάν