Οι εργασιακές ομάδες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πορεία διαμόρφωσης του συμμετοχικού καινοτομικού κλίματος - Ρόκκου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρουσίαση των επιστημονικών ευρημάτων στο πεδίο της δημιουργικότητας και της καινοτομίας οριοθετεί το ευρύτερο πλαίσιο κατανόησης του ζητήματος που μας απασχολεί. Σε αυτό το πλαίσιο δίδονται βασικά στοιχεία που περιγράφουν την ιδιότητα και την εκδήλωση του φαινομένου στο ατομικό, ομαδικό και οργανωσιακό επίπεδο. Μεταξύ των δημιουργικών και καινοτομικών εκφάνσεων, προκρίνουμε το φαινόμενο του κλίματος που ευνοεί την καινοτομία στο ομαδικό εργασιακό επίπεδο. Με μια πιο διεισδυτική ματιά, περικλείουμε στο ερευνητικό πλέον πλαίσιο του ζητήματος, τον τρόπο με τον οποίο ο δημόσιος τομέας ανταποκρίνεται στην εμφύσηση της καινοτομικής συμπεριφοράς. Σε αυτό το πεδίο η ερευνητική μας συλλογιστική θεμελιώνεται στη βάση της θεωρίας των τεσσάρων παραγόντων του West (1990), με την υπόθεση ότι καθορίζουν την έκταση στην οποία οι ομάδες είναι ικανές να διαμορφώσουν το κλίμα καινοτόμησης στις εργασιακές τους δραστηριότητες. Κεντρικό μέλημα του πονήματος είναι η εξέταση των εργασιακών ομάδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς αυτές ενορχηστρώνουν τη συμβολή της κάλυψης του ποιοτικού, λειτουργικού και κοινωνικού ελλείμματος, την ώρα που η τρέχουσα οικονομική δυσπραγία έχει πλήξει καίρια τη δυναμική της δημόσιας λειτουργίας. Η προσαρμογή στα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα καθίσταται επιτακτική ,ε την εφαρμογή καινοτομιών που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των οργανισμών και τοπικών φορέων. Η ανάδειξη του κλίματος που ευνοεί την καινοτομία, αποτελεί το εφαλτήριο για τη συστηματοποίηση των μεθοδεύσεων ενίσχυσης του ομαδικού εργασιακού πυρήνα, από τον οποίο εκπορεύονται οι δημιουργικές ιδέες, ώστε να μετουσιωθούν σε καινοτομικές επινοήσεις.
Workgroups in Local Governance and the heading towards the formulation of a participative innovative climate
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημιουργικότητα; Στρατηγικός σχεδασμός; Δημιουργικότητα στην επιχείρηση; Δημιουργικότητα; καινοτομία; Κλίμα καινοτομίας; Εργασιακές ομάδες