Στρατηγικός Σχεδιασμός και Σχεδιασμός Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού - Μελέτη Περίπτωσης ΟΕΥ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας - Μπακάρα, Ασημίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην παρούσα εργασία θα γίνει αρχικά μελέτη του υποδείγματος του Στρατηγικού Μάνατζμεντ και στη συνέχεια πιο ειδικά του δεύτερου στοιχείου αυτού, της διαμόρφωσης της στρατηγικής (Στρατηγικός Σχεδιασμός), τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και στο δημόσιο τομέα από τη διεθνή βιβλιογραφία. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ο Στρατηγικός Σχεδιασμός στην τοπική αυτοδιοίκηση β’ βαθμού στην Ελλάδα, ως το πρώτο από τα τέσσερα μέρη στη δομή των πενταετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) με τα άρθρα 266Α και 268 του ν. 3852/2010. Από την μελέτη των παραπάνω θα προκύψει μία αντιστοίχιση της Δομής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, των Σταδίων Κατάρτισης αυτών και του Υποδείγματος του Στρατηγικού Μάνατζμεντ. Το ερευνητικό ερώτημα είναι: Να ερευνηθεί εάν ο σχεδιασμός των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ Β’ βαθμού εκπορεύεται ή θα έπρεπε να εκπορεύεται από / συνδέεται με τον Στρατηγικό τους Σχεδιασμό. Μελέτη περίπτωσης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Προκειμένου να προσεγγιστεί το ανωτέρω ερώτημα επιχειρείται μελέτη περίπτωσης με αντικείμενο τον ΟΤΑ β΄ βαθμού, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΣτΕ), κατά την οποία μελέτη θα παρουσιαστεί ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΠΣτΕ για την περίοδο 2014-2019 και ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της και θα ακολουθήσουν κάποιοι συλλογισμοί.
Strategic Planning and Organizational Structure of the 2nd Level of Local Government in Greece - Case Study the Organization’s Structure of the Region of Central Greece
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Στρατηγικό Μάνατζμεντ; Στρατηγικός Σχεδιασμός; Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας