Η χειραγώγηση των αγώνων στον Ελληνικό αθλητισμό. Απόψεις και αντιλήψεις των εμπλεκόμενων φορέων - Μαλακού, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εξετάζει το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων στον ελληνικό αθλητισμό, αναδεικνύοντας τις αντιλήψεις και τις στάσεις αθλητών, προπονητών και διαιτητών απέναντι στο φαινόμενο, καθώς και τον ρόλο του εθνικού φορέα Ε.Π.ΑΘΛ.Α. Η χειραγώγηση, που συνδέεται με τη διαφθορά, τον παράνομο στοιχηματισμό και την απώλεια της αθλητικής ακεραιότητας, προσεγγίζεται τόσο θεωρητικά όσο και εμπειρικά μέσω ποσοτικής έρευνας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμβολή εσωτερικών παραγόντων όπως αθλητές, διαιτητές, προπονητές και στελέχη διοίκησης, καταρρίπτοντας την κυρίαρχη άποψη περί εξωτερικών υπαιτίων. Η εργασία αναλύει τους μηχανισμούς ηθικής αποδέσμευσης που διευκολύνουν τη συμμετοχή σε στημένους αγώνες και καταγράφει τις ψυχολογικές επιπτώσεις στους εμπλεκόμενους, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας COVID-19, όταν οι οικονομικές και ψυχολογικές πιέσεις εντάθηκαν. Παράλληλα, παρουσιάζεται η διεθνής και εγχώρια θεσμική αντίδραση μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, όπως ο Νόμος 4726/2020 και η κύρωση της Σύμβασης Macolin με τον Νόμο 4639/2019. Η έρευνα καταλήγει στην ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών διαφάνειας, ηθικής ηγεσίας και καθορισμού ξεκάθαρων κανόνων δεοντολογίας. Η πρόληψη της χειραγώγησης απαιτεί πολυεπίπεδη συνεργασία φορέων και συνεχή εκπαίδευση. Μέσα από στατιστικά ευρήματα αναδεικνύονται διαφοροποιήσεις στη γνώση, στάση και συμπεριφορά των συμμετεχόντων, τονίζοντας τη σημασία της συστηματικής αντιμετώπισης του φαινομένου τόσο για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των αθλητικών διοργανώσεων όσο και για τη διεθνή εικόνα του ελληνικού αθλητισμού.
Match- Fixing in Greek Sports. Perceptions and Perspectives of Key Stakeholders.
Keywords: Αθλητισμός - Δίκαιο και νομοθεσία; Αθλητισμός - Ηθικές απόψεις; Διαφθορά - Δίκαιο και νομοθεσία; Διαδικτυακός στοιχηματισμός - Δίκαιο και νομοθεσία; Παιχνίδια, Τυχερά; Sports - Law and legislation; Sports - Moral and ethical aspects; Corruption - Law and legislation; Internet gambling - Law and legislation; Gambling; Χειραγώγηση Αγώνων; Αθλητική Ακεραιότητα; Ηθική Αποδέσμευση; Ελληνικός Αθλητισμός; Παράνομος Στοιχηματισμός; Match-Fixing; Sports Integrity; Moral Disengagement; Greek Sports; Illegal Betting