Οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Απασχόληση και ανεργία - Θάνου, Δέσποινα Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με την ελληνική οικονομία και την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με την απασχόληση και την ανεργία. Συγκεκριμένα, αναλύουμε ιστορικά στοιχεία της εγχώριας οικονομίας, τα οποία αφορούν την περίοδο πριν την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως εξετάζουμε πως αυτά διαμορφώνονται μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν συνεχεία, αναλύουμε την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης, περιγράφουμε του τρόπους μέτρησής της και πως διαμορφώνεται έως σήμερα ενώ παράλληλα αναφερόμαστε και στα μέτρα οικονομικής ευημερίας και τις εξελίξεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας μας. Τέλος παραθέτουμε στοιχεία αναφορικά με την απασχόληση και την ανεργία και τους τρόπους με τους οποίους αυτά επηρεάζονται από την οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον εξετάζουμε τα ποσοστά ανεργίας, τις αιτίες που την προκαλούν, τα προβλήματα τα οποία προκαλεί αλλά και τρόπους αντιμετώπισής της . Παρατηρώντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη χρονική περίοδο 1990 έως 2008, διακρίνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα σημαντική μείωση της ανεργίας. Αντιθέτως, τα τελευταία τρία έτη, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση επηρεαζόμενη από τις δυσμενείς συνθήκες των διεθνών αγορών και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Επιπλέον καταγράφονται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι οποίοι αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα παλαιότερων ετών, και παρατηρείται έξαρση της ανεργίας με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες υπάρχουν δυνατότητες αντιμετώπισης του φαινομένου με ποικίλους τρόπους, όπως τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, η μείωση του κόστους εργασίας καθώς επίσης τα παρεχόμενα κίνητρα για προσλήψεις των νέων.
Μ.Δ.Ε. 81
Keywords: Οικονομική ανάπτυξη -- Ελλάδα; Ελληνική οικονομία; Απασχόληση; Ανεργία; Κρίση; Αγορά εργασίας