Σύγκριση των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας BRC, IFS, KOSHER, HALAL και GLOBAL GAP στο ελαιόλαδο - Σκούρα, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Μέσα στα χρόνια, η βιομηχανία κατέβαλε πολλές προσπάθειες για το σχεδιασμό, τη διατήρηση και την αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων που βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα του κοινών (τα οποία νομικά απαιτούνται) και ιδιωτικών (καθοδηγούμενες από τον κλάδο) κατευθυντήριων γραμμών και προτύπων . Η διαχείριση των συστημάτων ποιότητας έχει μελετηθεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες Καθώς η πιστοποίηση ασφάλειας τροφίμων γίνεται απαραίτητη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, μία από τις πρώτες αποφάσεις είναι ποιο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων πρέπει να επιλεχθεί. Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται τις διαφορές πέντε διαφορετικών πρότυπων ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων (BRC, IFS, GLOBAL GAP,KOSHER, HALAL). Τα παραπάνω πρότυπα διαφέρουν ως προς αρκετές διαδικασίες και οδηγίες αλλά έχουν ως γνώμονα την διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων. Ταυτόχρονα η παρούσα διπλωματική θα κάνει μια ανασκόπηση του σχεδιασμού και της εφαρμογής ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας σύμφωνα με τα πρότυπα IFS για ένα τυποποιητήριο ελαιόλαδού μικρού μεγέθους στην Μεσσηνία. Η ανώτατη διοίκηση του οργανισμού επιδιώκει να κερδίσει όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά οφέλη από την πιστοποίηση του συστήματος σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου IFS και επίσης να αυξήσει την αγορά μετοχών και να διεισδύσει σε νέες αγορές. Μέσω της μελέτης περίπτωσης του συστήματος IFS version 8 σε τυποποιητήριο ελαιόλαδου θα αναδειχθεί και ο τρόπος διαχείρισης αυτών των τα διαφορετικών συστημάτων.
Comparison of quality management systems such as BRC, IFS, KOSHER, HALAL and GLOBAL GAP for olive oil.
Αρ. Εισ.: 49 cd
Keywords: Ελαιόλαδο Ελαιοκομία -- Ελλάδα -- Μεσσηνία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Βιομηχανία ελαιολάδου; Ποιότητα ελαιολάδου; Τυποποίηση; Τρόφιμα -- Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας; Ελαιόλαδο -- Πιστοποίηση; Σύστημα διαχείρισης; Πιστοποίηση BRC; Πιστοποίηση IFS; Ḥalāl; Kosher; Global G.A.P; System Management; BRC Certification; IFS Certification