Η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω της δημιουργικής γραφής και της θεατρικής έκφρασης στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αποτίμηση των στάσεων των δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ειδικού σχολείου Ρεθύμνης. - Λόζου, Αγορή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ερευνά τη συνεισφορά της δημιουργικής γραφής και του δράματος στην καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εστιάζοντας σε μαθητές με Νοητική αναπηρία και Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Βασιζόμενη σε θεωρητικές προσεγγίσεις και ερευνητικά δεδομένα, η μελέτη επιδιώκει να αναδείξει τον τρόπο που τα παιδαγωγικά αυτά εργαλεία, που δύναται να ενισχύσουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συμμετοχή των μαθητών σε εκπαιδευτικά και κατ΄επέκταση σε κοινωνικά περιβάλλοντα. Ταυτόχρονα, αναλύονται οι στάσεις και οι πρακτικές των εκπαιδευτικών του Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνης, διερευνώντας τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που αφορούν τις κοινωνικές- επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών. Το ερευνητικό κενό εστιάζει στην έως τώρα έλλειψη εφαρμοσμένων ερευνών οι οποίες συνδέουν τη δημιουργική γραφή και το δράμα με την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων μαθητών με νοητική αναπηρία ή ΔΑΦ. Παράλληλα, τα ερευνητικά ερωτήματα επικεντρώνονται στις στάσεις των εκπαιδευτικών και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην αξιοποίηση των τεχνικών δημιουργικής γραφής και δράματος για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μαθητών στο Ειδικό σχολείο Ρεθύμνου, καθώς και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτών. Η συλλογή δεδομένων βασίζεται σε ποιοτική έρευνα μέσω ημι-δομημένων συνεντεύξεων των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών, παρατήρησης στην αίθουσα διδασκαλίας κατά την εφαρμογή ενός εξειδικευμένου προγράμματος παρέμβασης, παρατήρηση στη διάρκεια των διαλλειμάτων κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, καταγραφή ημερολογίου και μη δομημένες συνεντεύξεις των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών μετά την κάθε ολοκλήρωση του προγράμματος παρέμβασης.
Keywords: Δημιουργική γραφή; Θεατρική έκφραση; Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Ειδικό σχολείο; Τέχνες; Συναισθηματική αγωγή; Παρέμβαση; Δημιουργική γραφή, Θεατρική έκφραση, Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, Ειδικό σχολείο και τέχνες, Συναισθηματική αγωγή