Ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας στον πολεμο κατά της τρομοκρατίας, η δράση τους στο Ιράκ: Προώθηση ή οπισθοδρόμηση για τη διεθνή ασφάλεια; - Γιαννάκης, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας (Ι.Ε.Α.) αποτελούν στις μέρες μας ένα αναπόσπαστο τμήμα των συγκρούσεων σε διαφορετικά πεδία μαχών. Η παρουσία των μισθοφόρων εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια, οδήγησε και στην εξέλιξη τους με τη μορφή επιχείρησης. Με τη λήξη του ψυχρού πολέμου η ανάπτυξη των εργολάβων της ασφάλειας υπήρξε ταχύτατη και προς αρκετά διαφορετικά πεδία. Η ανάπτυξη αυτή δημιούργησε, ωστόσο, και καινούργια προβλήματα τα οποία έπρεπε να αντιμετωπισθούν και αφορούσαν τη λειτουργία και τη δράση των Ι.Ε.Α. Το κυριότερο από αυτά τα προβλήματα αφορούσε, ανέκαθεν, το νομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει και αφορά τη λειτουργία τους. Με αυτά τα δεδομένα και μέσα σε ένα λεπτό, από άποψη ισορροπιών, διεθνές πεδίο ξεκινά η δεύτερη επέμβαση των δυτικών συμμάχων στο Ιράκ. Ο ρόλος που οι Ι.Ε.Α. κλήθηκαν και εδώ να διαδραματίσουν υπήρξε καθοριστικός αν και σε αρκετά σημεία αμφιλεγόμενος. Η τροπή που πήραν οι συγκρούσεις στο Ιρακινό έδαφος έκανε την παρουσία τους αναγκαία. Αυτό έγινε εξαιτίας των ταχύτατων αντανακλαστικών που διαθέτουν αλλά και την μεγάλη ευελιξία στα πεδία των μαχών. Με αυτά τα δεδομένα αναπτύσσεται η παρακάτω μελέτη με αποκλειστικό σκοπό να διερευνήσει αυτό το σύνθετο φαινόμενο. Το μέλλον θα δείξει εάν και κατά πόσο οι Ι.Ε.Α. θα εξακολουθήσουν να δρουν σε μελλοντικές συγκρούσεις ανά την υφήλιο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα από τη δράση τους στον δεύτερο πόλεμου του Κόλπου αυτό φαντάζει εξαιρετικά βέβαιο.
Keywords: Στρατιωτικές Εταιρείες, Ιδιωτικές; Ασφάλεια, Διεθνής; Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, 2001; Τρομοκρατία; Πόλεμος; Ιδιωτικές Εταιρείες Ασφάλειας; Πόλεμος; Τρομοκρατία; Διεθνής Ασφάλεια; Ιράκ