Αξιολόγηση φωνητικών διεπαφών χρήσης: Ένα case study για παιδιά. - Κυριακόπουλος, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Οι φωνητικές διεπαφές χρήσης (Voice User Interfaces - VUIs) τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Η όλο και περισσότερο αυξανόμενη ζήτηση εφαρμογών, που η πλοήγηση σε αυτές γίνεται με τη φωνή, δημιουργεί την ανάγκη καλύτερου σχεδιασμού ώστε να μπορούν να είναι εύχρηστες από την πλευρά του χρήστη (User Experience - UX). Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα διπλωματική επιδιώκει να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να αλληλεπιδράσουν αποτελεσματικά μέσα από τέτοιες εφαρμογές. Η σημαντικότερη πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, είναι ότι οι ήδη υπάρχοντες φωνητικοί βοηθοί (Voice Assistants - VAs), δεν υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα. Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε μία εφαρμογή που προσομοιώνει ένα περιβάλλον φωνητικού βοηθού, στο ρομπότ Pepper, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί και να αναπαράγει φωνητικά την ελληνική γλώσσα και μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες, ερευνήσαμε πως μπορούμε να εισάγουμε τα παιδιά, στον κόσμο των φωνητικών βοηθών (VAs). Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μέσω ενός πειραματικού πλαισίου, όπου τα παιδιά δοκίμασαν την εφαρμογή και τα δεδομένα της αλληλεπίδρασής τους αναλύθηκαν, για να εκτιμηθεί η χρηστικότητα και η εμπειρία χρήστη (UX). Τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι οι φωνητικές διεπαφές μπορούν να βελτιώσουν τη διαδραστικότητα και την εξοικείωσή τους με τέτοιου είδους εφαρμογές, μέσα από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Framework for Evaluating Voice Interfaces: A case study for kids
Keywords: Φωνητικές Διεπαφές Χρήσης (VUIs), Φωνητικοί Βοηθοί (VAs), Παιδιά, Εμπειρία χρήστη (UX), Ρομπότ Pepper, Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες, Αυτοματοποιημένη αναγνώριση ομιλίας (ASR), Κατανόηση Φυσικής Γλώσσας (NLU), Διαδραστική φωνητική απόκριση (IVR), Αλληλεπίδραση Ανθρώπινου Υπολογιστή (HCI), Ψυχαγωγία