Ο Παναγής Παπαληγούρας και η συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες - Θανασά, Ευδοκία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τη συνεισφορά του Παναγή Παπαληγούρα στην ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (Ε.Κ.). Για το σκοπό αυτό, αρχικά, γίνεται αναφορά στην πορεία που ακολούθησε η χώρα υποβάλλοντας αίτηση Σύνδεσης με τις Ε.Κ. και μετέπειτα για πλήρη Ένταξη, τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, τα αποτελέσματα, τα οφέλη και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν. Κατόπιν, γίνεται μνεία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και σε προσωπικότητες που διαδραμάτισαν ξεχωριστό ρόλο σε όλη τη διαπραγματευτική διαδικασία. Το επίκεντρο αποτελεί ο Παπαληγούρας, ο οποίος ξεχώριζε για τις ιδεολογικές του θέσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αναλύεται η σημαντική του προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, τόσο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης, προκειμένου να τηρηθούν οι όροι της, όσο και στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με την επανενεργοποίησή της κατά τη Μεταπολίτευση και την προσπάθειά του για επίσπευση της διαδικασίας Ένταξης προς όφελος της Ελλάδας. Στο τελευταίο μέρος μελετώνται οι επιμέρους αντιλήψεις του Παπαληγούρα που καλύπτουν ένα ευρύ κοινωνικοοικονομικό φάσμα στη χάραξη μιας πολιτικής ταυτόσημης με την ευρωπαϊκή των δυτικών κρατών της εποχής του, παρέχοντας μια γενικευμένη θεώρηση του για τη δυνατότητα της χώρας και των πολιτών της να συμπορευτούν με τις Ε.Κ. Στην έρευνα του ρόλου του Παπαληγούρα στη Σύνδεση και Ένταξη με τις Ε.Κ. και της συμβολής του στην ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας, χρησιμοποιήθηκε βιβλιογραφία και πηγές από έντυπο και οπτικοακουστικό αρχείο.
Panagis Papaligouras and his contribution to the integration of Greece in the European Communities
Keywords: Πολιτικοί--Έλληνες; Ευρωπαϊκή Ένωση--Ελλάδα; Ελλάδα--Οικονομική πολιτική; Ελλάδα--Εξωτερικές σχέσεις; Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα; Παναγής Παπαληγούρας; Συμφωνία σύνδεσης; Ένταξη; Ευρωπαϊκές Κοινότητες; Ευρωπαϊκή πολιτική