Κοινωνικό κεφάλαιο, εργασιακή ικανοποίηση και ποιότητα εργασιακής ζωής στον εργασιακό χώρο των αθλητικών ανώνυμων εταιριών - Πασσιά, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Σκοπός της έρευνας είναι η μελέτη και η αξιολόγηση των επιπέδων της εργασιακής ικανοποίησης και της ποιότητας ζωής στην εργασία μέσα από τις διαστάσεις του κοινωνικού κεφαλαίου στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες. Ως όργανο μέτρησης δόθηκε το ισπανικό ερωτηματολόγιο: Encuesta de Calidad de Vida en el Trabajo (Quality of Life at Work, Requena; 1999), σε ένα δείγμα 62 εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Ποδοσφαιρικών και Καλαθοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιριών. Στο σύνολο του δείγματος συγκεντρώνονται ικανοποιητικά ποσοστά στους παράγοντες του κοινωνικού κεφαλαίου για την εμπιστοσύνη Μ.=3,7, την επικοινωνία Μ.=4,13 και την δέσμευση Μ.=3,4, της εργασιακής ικανοποίησης M.=3,4 και την ποιότητα της εργασιακής ζωής Μ.=3,6. Ωστόσο, προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων πως το κοινωνικό κεφάλαιο λειτουργεί ως ένας επεξηγηματικός παράγοντας καθώς οι διαστάσεις του σχετίζονταν με την εργασιακή ικανοποίηση r=,309* και την ποιότητα της εργασιακής ζωής r=,438*. Επιπροσθέτως, η σύγκριση ανάμεσα στους εργαζομένους των Καλαθοσφαιρικών και Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιριών δεν έχει σημαντικές διαφορές στα ποσοστά τους. Συμπερασματικά, αν και τα ποσοστά στους τομείς της εργασιακής ικανοποίησης και της ποιότητας της εργασιακής ζωής είναι ικανοποιητικά θα μπορούσαν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες να αυξήσουν με δραστηριότητες τα επίπεδα των παραγόντων του κοινωνικού κεφαλαίου προκειμένου, να αυξηθεί περισσότερο η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των εργαζομένων τους.
Keywords: Επαγγελματική ικανοποίηση; Εμπιστοσύνη; Ποιότητα εργασιακής ζωής; Κοινωνικό κεφάλαιο; Εργασιακή ικανοποίηση; Αθλητικές ανώνυμες εταιρίες