Πώς επηρεάζει η τηλεργασία την παραγωγικότητα και την εργασιακή ικανοποίηση στο δημόσιο τομέα - Χρυσοβιτσιώτη, Μαρία Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία ερευνά τον αντίκτυπο της τηλεργασίας στην παραγωγικότητα και την ικανοποίηση των θέσεων εργασίας στους δημόσιους οργανισμούς. Η τηλεργασία διαδίδεται όλο και περισσότερο, ιδίως μετά τις τεχνολογικές προόδους και τις μεταβαλλόμενες δυναμικές της εργασίας παγκοσμίως. Η μεταβολή αυτή προκάλεσε σημαντικό ενδιαφέρον στην κατανόηση των επιπτώσεών της στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Η μελέτη διερευνά τα πολύπλευρα αποτελέσματα της τηλεργασίας στην παραγωγικότητα, τονίζοντας τόσο τα δυνητικά οφέλη όσο και τις προκλήσεις. Ένα από τα βασικά ευρήματα υποδεικνύει ότι η τηλεργασία μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα επιτρέποντας στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου και του εργασιακού τους περιβάλλοντος. Η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι μειώνει την πίεση μετακίνησης και προσφέρει ευκαιρίες για εργασία χωρίς τις συνηθισμένες διακοπές που υφίστανται στον χώρο του γραφείου. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η τηλεργασία βελτιώνει την ικανοποίηση των εργαζομένων του δημόσιου τομέα από την εργασία. Η ευελιξία και η αυτονομία που συνδέονται με την απομακρυσμένη εργασία συμβάλλουν θετικά στο ηθικό και την ευημερία των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που παρέχει η τηλεργασία, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται καλύτερα τις προσωπικές τους υποχρεώσεις, εκπληρώνοντας παράλληλα τις επαγγελματικές τους ευθύνες αποτελεσματικά. Ωστόσο, η μελέτη εντοπίζει επίσης αρκετές προκλήσεις που σχετίζονται με την τηλεργασία στο δημόσιο τομέα. Η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη, ενδεχομένως επηρεάζοντας την ομαδική εργασία και το συντονισμό. Επιπλέον, δημιουργούνται ανησυχίες σχετικά με τη λογοδοσία και την παρακολούθηση των επιδόσεων, καθώς οι επόπτες μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όσον αφορά την αξιολόγηση των επιπέδων παραγωγικότητας και τη διασφάλιση δίκαιης κατανομής της εργασίας από απόσταση. Επιπλέον, η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία των υποστηρικτικών οργανωτικών πολιτικών και της τεχνολογικής υποδομής για τη μεγιστοποίηση των οφελών της τηλεργασίας. Τα αποτελεσματικά εργαλεία επικοινωνίας, τα ασφαλή συστήματα διαχείρισης δεδομένων και οι σαφείς προσδοκίες απόδοσης είναι ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση των ρυθμίσεων εξ αποστάσεως εργασίας με επιτυχία σε κυβερνητικά πλαίσια. Εν κατακλείδι, ενώ η τηλεργασία προσφέρει πολλά υποσχόμενα πλεονεκτήματα όπως αυξημένη παραγωγικότητα και αυξημένη ικανοποίηση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και εφαρμογή. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την επικοινωνία, τη λογοδοσία και την οργανωτική υποστήριξη είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της τηλεργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνητικοί οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν περιβάλλοντα πρόσφορης εργασίας που προωθούν την αποδοτικότητα, την ευημερία των εργαζομένων και, σε τελική ανάλυση, την καλύτερη παροχή δημόσιων υπηρεσιών.
Μ.Δ.Ε. 373
Keywords: Labor productivity; Public administration—Automation; Job satisfaction-Greece; Telecommuting; Tηλεργασία; Παραγωγικότητα εργασίας; Δημόσια Διοίκηση — Αυτοματισμός; Εργασιακή ικανοποίηση-Ελλάδα; τηλεργασία; παραγωγικότητα; εργασιακή ικανοποίηση; telecommuting; productivity; job satisfaction