Το γλωσσικό ζήτημα στην εκπαίδευση: Από τη συνταγματική κατοχύρωση της καθαρεύουσας (1911) έως την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917 - Δημακοπούλου, Νικολέττα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η εργασία επικεντρώνεται στη γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1913-1917. Ο στόχος είναι διπλός, αφενός να εξεταστεί η έκταση της συμβολής του Βενιζέλου στη γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και αφετέρου να αναδειχθεί ο ρόλος της κυρίαρχης ιδεολογίας στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί ο διπλός αυτός στόχος έγινε κριτική μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας αλλά και πρωτογενών πηγών της περιόδου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Βενιζέλος μάλλον χρησιμοποίησε το εκπαιδευτικό και γλωσσικό ζήτημα ως διαπραγματευτικό χαρτί, για να επιτύχει πολιτικές του φιλοδοξίες. Επίσης, παρά την όποια πρόοδο με την μεταρρύθμιση του 1917, η ήττα του αστικού φιλελευθερισμού οδήγησε και την εκπαίδευση σε αναδίπλωση.
Keywords: Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Βενιζέλος -- Ελευθέριος -- 1864-1936 -- Συμβολή στην εκπαίδευση; Ελληνική γλώσσα, Νέα -- Γλωσσικό ζήτημα; Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Βενιζέλος; Γλωσσικό ζήτημα; Εκπαιδευτικός Όμιλος; Παρθεναγωγείο; Σχολικά εγχειρίδια; Αλέξανδρος Δελμούζος; Σύνταγμα 1911; Αστικός φιλελευθερισμός; Εκπαιδευτικό σύστημα; Educational reformation; Venizelos; Language issue; Educational Company; Girls’ School; School textbooks; Alexandros Delmouzos; Constitution of 1911; Urban liberalism; Educational system