Ο Ρόλος του Αθλητισμού στην Ψυχοκοινωνική και Φυσική Ανάπτυξη Παιδιών και Εφήβων με Σύνδρομο Down - Μιχαηλούδη, Βασιλική (My University, 2025)
Εισαγωγή: Η σωματική δραστηριότητα (ΣΔ) και ο αθλητισμός προάγουν τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ευεξία, διαμορφώνοντας υγιείς συνήθειες και ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση. Για παιδιά και εφήβους με σύνδρομο Down (DS), ο αθλητισμός βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, την κοινωνική ένταξη και την ψυχολογική ευημερία. Η ανασκόπηση αναδεικνύει τα οφέλη, τα εμπόδια συμμετοχής και τις στρατηγικές για την ένταξή τους σε προσαρμοσμένα αθλητικά προγράμματα. Σκοπός: Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι να εξετάσει το ρόλο του αθλητισμού στη φυσική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων με Σύνδρομο Down στην κοινότητα Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση πεδίου της διεθνούς βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed και MDPI με λέξεις-κλειδιά: children (παιδία), adolescents (έφηβοι), Down Syndrome (Σύνδρομο Down), sports (αθλήματα), physical activity (φυσική δραστηριότητα), physical fitness (φυσική κατάσταση), psychosocial development (ψυχοκοινωνική ανάπτυξη) και physical development (φυσική ανάπτυξη). Κριτήρια επιλογής των μελετών ήταν: (1) οι μελέτες να αφορούν παιδιά και εφήβους, προκειμένου να διατηρηθεί η εστία της έρευνας στο συγκεκριμένο πληθυσμό, (2) οι μελέτες να είναι δημοσιευμένες στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, (3) οι μελέτες να είναι δημοσιευμένες από το 2010 εώς και το 2024. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση απέδωσε 73 άρθρα και επιλέχθηκαν τελικά τα 18. Η έρευνα αναδεικνύει τέσσερις κύριες κατηγορίες: τις φυσικές παρεμβάσεις, τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, τα εμπόδια και τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας (ΣΔ). Η σωματική δραστηριότητα και ο αθλητισμός προάγουν τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ευεξία, διαμορφώνοντας υγιείς συνήθειες και ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση. Συμπεράσματα: Τονίζονται τα οφέλη στην φυσική κατάσταση, αυτοεκτίμηση και κοινωνική αλληλεπίδραση, ενώ υπογραμμίζεται ο ρόλος της οικογένειας στη στήριξη και πρόληψη της παχυσαρκίας. Παρουσιάζονται επίσης, στρατηγικές για την ένταξή παιδιών και εφήβων με Σύνδρομο Down σε αθλητικά προγράμματα, μέσω προσαρμογών και εξατομικευμένων προσεγγίσεων, με κρίσιμη τη στήριξη από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Θεματική περιοχή: Αθλητισμός σε παιδιά και εφήβους με Σύνδρομο Down
The Role of Sports in the Psychosocial and Physical Development of Children and Adolescents with Down Syndrome
Μ.Δ.Ε. 38
Keywords: Αθλητισμός; Σύνδρομο Down; Ψυχική υγεία; Παιδιά; Έφηβοι; Children; Teenagers; Athetics; Down syndrome; Mental health; Παιδιά, έφηβοι, Σύνδρομο Down, αθλήματα, φυσική δραστηριότητα, φυσική κατάσταση, ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, φυσική ανάπτυξη; Children, adolescents, Down Syndrome, sports, physical activity, physical fitness, psychosocial development, physical development