Η διερεύνηση της ποιότητας των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης - Αποστόλου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν από τους βασικούς θεσμούς δημοκρατικής διακυβέρνησης, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των πολιτών και συγκεκριμένα ο Δήμος, ως βασική μονάδα τοπικής διακυβέρνησης, καθίσταται υπεύθυνος για την παροχή υπηρεσιών που συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των δημοτών, στη διαχείριση των τοπικών πόρων και στην εφαρμογή πολιτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, διερευνώντας την ικανοποίηση των πολιτών και προτείνοντας τρόπους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η έρευνα στηρίχθηκε σε ένα θεωρητικό πλαίσιο που εξετάζει τις βασικές έννοιες του Δήμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εστιάζοντας στον ρόλο τους ως θεσμούς που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση μεταξύ Δήμου και πολιτών, καθώς και στη σημασία της αποτελεσματικής διοίκησης για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και λειτουργικής κοινότητας. Για την εμπειρική διερεύνηση του ζητήματος, πραγματοποιήθηκε ποσοτική ανάλυση με τη χρήση ερωτηματολογίου, το οποίο διανεμήθηκε ηλεκτρονικά και συγκέντρωσε 66 απαντήσεις από πολίτες της Θεσσαλονίκης, με το δείγμα να περιλαμβάνει άτομα διαφόρων ηλικιακών ομάδων, φύλων και περιοχών, ώστε να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική αποτύπωση των απόψεων. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε μέσω περιγραφικών στατιστικών και συγκριτικής μεθοδολογίας, προκειμένου να εντοπιστούν διαφοροποιήσεις στις αντιλήψεις των δημοτών, ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του Δήμου κυμαίνεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, με τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν να αφορούν την ποιότητα της εξυπηρέτησης, τη γραφειοκρατία και την έλλειψη ψηφιοποιημένων υπηρεσιών. Η εξυπηρέτηση αναδείχθηκε ως το πιο κρίσιμο ζήτημα, με πολλούς συμμετέχοντες να εκφράζουν δυσαρέσκεια ως προς τους χρόνους ανταπόκρισης και την αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπαλλήλων και η συγκριτική ανάλυση που διενεργήθηκε, ανέδειξε διαφορές στις απόψεις των πολιτών με βάση την ηλικιακή ομάδα και την περιοχή διαμονής. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις βελτίωσης, αυτές αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα προαναφερθέντα προβλήματα, διότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για ένα πιο διαφανές σύστημα εξυπηρέτησης, το οποίο θα επιτρέπει στους δημότες να ενημερώνονται για την πορεία των αιτημάτων τους και να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου δεν εξαρτάται μόνο από τους θεσμικούς μηχανισμούς, αλλά και από τη συνεργασία μεταξύ των δημοτικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών. Η πιο σημαντική πρόταση πολιτικής που προκύπτει από την έρευνα είναι η ανάγκη για μια πιο ομαλή και αμφίδρομη σχέση μεταξύ Δήμου και δημοτών, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας δυναμικής και συμμετοχικής τοπικής αυτοδιοίκησης. Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της αποτελεσματικότητας των δημοτικών υπηρεσιών και αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση της τοπικής διακυβέρνησης, με τις προτάσεις που προέκυψαν, να μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές παρεμβάσεις, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
The investigation of the quality of services of the Municipality of Thessaloniki
Αρ. Εισ.: 203 cd
Keywords: Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Δήμος Θεσσαλονίκης; Ποιότητα υπηρεσιών; Ανθρώπινοι πόροι; Ποιότητα υπηρεσιών; Δήμος Θεσσαλονίκης; Τοπική αυτοδιοίκηση; Quality of services; Municipality of Thessaloniki; Local government