Πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου έλλειψης στέγης στην Ε.Ε. και η ελληνική περίπτωση - Ιωαννίδης, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στο επίκεντρο του ερευνητικού άξονα της παρούσας μελέτης βρίσκεται η διεξοδική ανάλυση των εννοιολογικών διαστάσεων αλλά και των έμπρακτων-απτών αποτελεσμάτων που επιφέρει το ζήτημα της έλλειψης στέγης, ευρύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ελλάδας. Το φαινόμενο της έλλειψης στέγης αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται μέσα στα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα αποτελεί επίσης μια διάχυτα πολύπλοκη και διαχειρίσιμη πρόκληση, που απαιτεί περιεκτικές κοινωνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της. Η παρούσα αναλυτική έρευνα εξετάζει το πεδίο των κοινωνικών πολιτικών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της αστεγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και συγκεκριμένα στην ελληνική περίπτωση, τόσο πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, όσο και μετέπειτα αυτής μέχρι και τα πιο πρόσφατα αναδυόμενα δεδομένα. Με τον έλεγχο αυτών των διαθέσιμων δεδομένων και την αξιολόγηση των προοπτικών που παρουσιάζουν, επιδιώκεται μια συνολική αποτίμηση αλλά και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και όλων των περιορισμών που αναδεικνύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε ότι αφορά την ελληνική περίπτωση, όπως αντίστοιχα και σε σύγκριση μεταξύ τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 013926 cd
Keywords: Άστεγοι -- Ελλάδα; Άστεγοι -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Στεγαστική πολιτική -- Ελλάδα; Στεγαστική πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κοινωνική πολιτική; Κοινωνικός αποκλεισμός; Έλλειψη στέγης; Άστεγοι; Κοινωνική πρόνοια; Social policy; Social exclusion; Homelessness; Homeless; Social welfare