Αντιλήψεις των ασκουμένων σε ιδιωτικά γυμναστήρια για την χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής - Σκιαδάς, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι θρεπτικές ουσίες που καταναλώνονται από ασκούμενους και αθλητές για τη βελτίωση της δύναμης, της αντοχής και άλλων παραμέτρων της φυσικής κατάστασή τους. Οι ασκούμενοι σε γυμναστήρια καταναλώνουν κυρίως πρωτεϊνούχα συμπληρώματα διατροφής με στόχο την αύξηση της μυϊκης μάζας και βελτίωση της εμφάνισής τους. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιορίσει τις αντιλήψεις των ασκουμένων σε ιδιωτικά γυμναστήρια για τη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής. Στη μελέτη πήραν μέρος εθελοντικά 200 ασκούμενοι σε γυμναστήρια του Ν. Λακωνίας. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε μετά από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και περιελάμβανε: α) Δέκα τρεις ερωτήσεις για τα συμπληρώματα διατροφής και β) Επιλεγμένες κατηγορικές μεταβλητές (φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, επάγγελμα , μορφωτικό επίπεδο, έσοδα, χρόνος, διάρκεια, συχνότητα και λόγους συμμετοχής στα προγράμματα άσκησης). Από τους ασκούμενους ζητήθηκε να σημειώσουν τη σπουδαιότητα των ερωτήσεων του ερωτηματολογίου σε μια πενταβάθμια κλίμακα LIKERT, με το βαθμό 1 να αντιστοιχεί στο διαφωνώ απόλυτα και τον βαθμό 5, συμφωνώ απόλυτα. Για να εξακριβωθεί αν η κλίμακα ήταν σταθερή αναφορικά με τις μετρήσεις, χρησιμοποιήθηκε, ο έλεγχος-επανέλεγχος (test-retest reliability). H κλίμακα είχε άριστη αξιοπιστία στον επαναληπτικό έλεγχο (συντελεστής συσχέτισης Pearson, r=0.95). Η ανάλυση των δεδομένων που πραγματοποιήθηκε με ανάλυση διασποράς αποκάλυψε τα εξής: (1). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις μέσες τιμές της βαθμολογίας της κλίμακας αντιλήψεων μεταξύ ανδρών και γυναικών ασκουμένων. (2). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις μέσες τιμές της βαθμολογίας της κλίμακας αντιλήψεων και ηλικίας των ασκουμένων. (3). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις μέσες τιμές της βαθμολογίας της κλίμακας αντιλήψεων και οικογενειακής κατάστασης των ασκουμένων. (4). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις μέσες τιμές της βαθμολογίας της κλίμακας αντιλήψεων και επαγγέλματος των ασκουμένων. (5). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις μέσες τιμές της βαθμολογίας της κλίμακας αντιλήψεων και μορφωτικού επιπέδου των ασκουμένων. (6). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις μέσες τιμές της βαθμολογίας της κλίμακας αντιλήψεων και μηνιαίων εσόδων των ασκουμένων. (7). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις μέσες τιμές της βαθμολογίας της κλίμακας αντιλήψεων και χρόνου άσκησης των ασκουμένων. (8). Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις μέσες τιμές της βαθμολογίας της κλίμακας αντιλήψεων και στις ώρες, συχνότητα και λόγους άσκησης. Συμπεραίνεται ότι οι αντιλήψεις των ασκουμένων σε ιδιωτικά γυμναστήρια επηρεάζονται από την ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, επάγγελμα , μορφωτικό επίπεδο και τα έσοδα
Perceptions about nutritional supplements among people who exercise at private fitness centers
Keywords: Συμπληρώματα διατροφής; Γυμναστήρια; Dietary supplements; Physical fitness centers; Συμπληρώματα διατροφής; Ασκούμενοι; Ιδιωτικά γυμναστήρια; Perceptions; Νutritional supplements; Private fitness centers; Muscle mass