Η εναλλακτική ιατρική και οι απόψεις των ιδιωτών ιατρών Αχαΐας - Κανταράκη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η εναλλακτική ιατρική κερδίζει συνεχώς έδαφος στη σύγχρονη κοινωνία και μεγάλο ποσοστό ασθενών στρέφεται σε αυτή, ενώ περιλαμβάνει πλήθος πρακτικών που δεν έχουν σχέση με την κλασσική ιατρική. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των ιδιωτών ιατρών Αχαΐας αναφορικά με την εναλλακτική ιατρική, τον τρόπο με τον οποίο ασκείται και τη συμβολή της στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση των νοσημάτων. Χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική μέθοδος στην ανάλυση συνεντεύξεων από ιδιώτες γιατρούς της Αχαΐας. Η εκπόνηση της έρευνας έδειξε ότι οι συνεντευξιαζόμενοι ιδιώτες ιατροί της Αχαΐας δείχνουν δυσπιστία απέναντι σε αυτές τις τεχνικές, πως υπάρχει αμφιβολία για την επιστημονικότητα των μεθόδων και πως τα άτομα τα οποία επιλέγουν μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής είναι χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και απογοητευμένα από τη συμβατική ιατρική. Επίσης για τους ιδιώτες ιατρούς το φαινόμενο placebo αποτελεί μια πλαστή κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς θεωρούν ότι έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα τους με την εναλλακτική πρακτική ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Συμπερασματικά, οι αντιλήψεις των ιδιωτών ιατρών Αχαΐας για την εναλλακτική ιατρική είναι πως το επιστημονικό της υπόβαθρο είναι φτωχό και πως μπορεί να ασκείται μόνο συμπληρωματικά και να επιδρά εν μέρει ευεργετικά. Η διαφήμιση και η προώθηση των εναλλακτικών μεθόδων κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και η τυχόν εξαπάτηση του κοινού εξαρτάται από το κοινωνικό-μορφωτικό τους επίπεδο.
Αριθμός Εισαγωγής: 011910-011911 cd
Keywords: Ιατρική; Ιατρική, Εναλλακτική; Ομοιοπαθητική; Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας -- Ελλάδα; Εναλλακτική ιατρική; Συμβατική ιατρική; Ομοιοπαθητική; Alternative medicine; Conventional medicine; Homeopathy