Διερεύνηση του εργασιακού περιβάλλοντος του νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ - Γκικοπούλου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Έχει παρατηρηθεί μειωμένη ικανοποίηση των νοσηλευτών από την εργασία τους, η οποία αποδίδεται στις συνθήκες εργασίας τους. Σκοπός: Η διερεύνηση του εργασιακού κλίματος και ο καθορισμός των παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία υγιούς περιβάλλοντος εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού. Υλικό και μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 84 TE Νοσηλευτές και 90 Βοηθοί Νοσηλευτών (ποσοστό ανταπόκρισης=91,6%), οι οποίοι επελέγησαν με τυχαία δειγματοληψία. Η συλλογή των δεδομένων έγινε από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 μέσω ερωτηματολογίου (PES-NWI). Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 38,9 έτη (6,5), ενώ το 82,2% ήταν γυναίκες και το 48,3% νοσηλευτές ΤΕ. Το μοναδικό χαρακτηριστικό το οποίο σχετιζόταν με το εργαλείο αξιολόγησης εργασιακού περιβάλλοντος ήταν η συμμετοχή σε προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (p=0,001). Το χαρακτηριστικό που σχετιζόταν με την κλίμακα «σχέσεις μεταξύ νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών» ήταν η κατηγορία εκπαίδευσης (p<0.001). Πιο συγκεκριμένα, οι νοσηλευτές ΔΕ είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία στην κλίμακα «σχέσεις μεταξύ νοσηλευτών και ιατρών» σε σχέση με τους νοσηλευτές ΤΕ. Με την κλίμακα «νοσηλευτικές αρχές για την ποιότητα της φροντίδας υγείας» σχετιζόταν η συμμετοχή σε προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (p=0,005). Τέλος, βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση της κλίμακας «συμμετοχή των νοσηλευτών σε ζητήματα του νοσοκομείου» με τις ανεξάρτητες μεταβλητές «συμμετοχή σε προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης» και «συνολικά έτη προϋπηρεσίας». Οι βασικότερες αιτίες της δυσαρέσκειας των εργαζομένων ήταν ο φόρτος εργασίας, η μη επάρκεια προσωπικού και η μη αναγνώριση από τη διοίκηση του παραγόμενου έργου. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης κατέδειξαν τις πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού στην Ελλάδα. Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και η μη πάντοτε καλή επαγγελματική συνεργασία μειώνουν δραματικά την ικανοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού υγείας και επιβαρύνουν τις συνθήκες εργασία του
Keywords: Εργασιακό περιβάλον; Νοσηλευτές; Νοσοκομεία; Περιβάλλον εργασίας νοσηλευτών; Συνθήκες εργασίας νοσηλευτών; Κτιριακή υποδομή; Ποιότητα νοσηλευτικής φροντίδας; Nurses’ work environment; Nurses’ work conditions; Building structure; Quality of nursing care