Διαχείριση Νομικού Κινδύνου (Θεωρία και Πράξη) - Παπαβενετίου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Ο κίνδυνος είναι σύμφυτος με όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του ανθρώπου. Επομένως και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών κινδύνους που μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων τους ή να συντελέσουν στη συρρίκνωση (ή/και στον αφανισμό) τους. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, τόσο πιο εύκολο γίνεται να τους διαχειριστούμε. Η αναγκαιότητα λοιπόν της διαχείρισης των κινδύνων είναι αναμφισβήτητη και ταυτόχρονα επιτακτική στο σύγχρονο κόσμο των ραγδαίων εξελίξεων. Κατά την κρατούσα άποψη, τμήμα του λειτουργικού κινδύνου μιας επιχείρησης είναι και ο νομικός κίνδυνος. Η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται λοιπόν στο ζήτημα της σε βάθος διερεύνησης των νομικών κινδύνων (με παράλληλη ανάλυσή τους μέσα από σύγχρονα παραδείγματα) και στην εφαρμογή του γενικού προτύπου διαχείρισης κινδύνων ISO 31000:2009 στην διαχείριση αυτών. Κύριος στόχος η κατάδειξη της σπουδαιότητας ενσωμάτωσης ενός πλαισίου και μιας διαδικασίας διαχείρισης νομικών κινδύνων σε όλες τις επιχειρήσεις, το οποίο θα τους προσφέρει οφέλη άμεσα (οικονομικής φύσεως) αλλά και έμμεσα (διατήρηση καλής φήμης). Στην Ελλάδα το θέμα της διαχείρισης νομικών κινδύνων δεν έχει αντιμετωπιστεί συστηματικά από τη θεωρία, ούτε βεβαίως έχει εφαρμοστεί ευρέως στην πράξη. Η παρούσα ανάλυση στηρίχθηκε στη συγκριτική μελέτη της ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, με άντληση επικαιροποιημένων στοιχείων από ηλεκτρονικές πηγές και με τη βοήθεια της κριτικής ματιάς του δικηγορικού επαγγέλματος της συντάξασας. Στην πολύχρονη και διαρκούσα οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, η αντιμετώπιση των νομικών κινδύνων όχι μόνο ως τμήμα του γενικότερου λειτουργικού κινδύνου, αλλά και αυτοτελώς ως ιδιαίτερη και ξεχωριστή μορφή, αποτελεί πραγματική πρόκληση για τις επιχειρήσεις.
Legal Risk Management (Theory and Practice)
Keywords: Κίνδυνος, Διαχείρισή του; Λήψη αποφάσεων; Διοίκηση και οργάνωση; Νομικός κίνδυνος; Διακινδύνευση νομικής φύσεως; Ρήτρα νομικού κινδύνου; Διαχείριση νομικού κινδύνου; Παραδείγματα νομικών κινδύνων