Η κατασταλτική αντίδραση του μεσοπολεμικού αστικού κράτους απέναντι στην Κομμουνιστική Αριστερά - Ιατρέλης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στην παρούσα μελέτη, προσεγγίζεται ιδεολογικά η έννοια της κομμουνιστικής ταυτότητας μέσω της πολιτιστικής παρέμβασης-δράσης της μεσοπολεμικής Κομμουνιστικής Αριστεράς. Διατρέχει μία περιδιάβαση από την ίδρυση του Σ.Ε.Κ.Ε., την πορεία του εργατικού κινήματος, τη φραξιονιστική πάλη και την κομματική ηγεσία του 1931. Παράλληλα, στην τέχνη εξαίρεται ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός και στα γράμματα η πορεία των εκδοτικών προσπαθειών του μεσοπολέμου. Εν συνεχεία, διαγράφεται η επαναστατική πορεία της αριστεράς στο μεσοπολεμικό κράτος, στην αστικοδημοκρατική συνταγματική νομιμότητα και εν τέλει στο ολοκληρωτικό κράτος της μεταξικής δικτατορίας. Μία επαναστατική πορεία που γνώρισε με κρατικό οργανωμένο τρόπο τη μαζική δίωξη, τη φυλάκιση και την εξόντωση.
Keywords: Κομμουνισμός -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Σοσιαλισμός -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες -- 20ός αιώνας; Πολιτικοί κρατούμενοι -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1917-1935; Κομμουνισμός; Σοσιαλισμός; Εξορία; Φυλάκιση; Δικτατορία; Ταυτότητα; Καταστολή; Δίωξη; Communism; Socialism; Deportation; Imprisonment; Dictatorship; Identity; Repression; Persecution