Δημόσιο λογιστικό και μετάβαση στο διπλογραφικό σύστημα. Η περίπτωση της βουλής των Ελλήνων - Νικολάου, Παναγουλέα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της χρήσης του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στο Δημόσιο και της συμβολής του και στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Η εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας, της υπευθυνότητας, της λογοδοσίας και της ειλικρίνειας, είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους. Ωστόσο, χωρίς την ύπαρξη διπλογραφικού συστήματος οι προαναφερθείσες αρχές, δεν μπορούν να έχουν την επιθυμητή έκταση εφαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό κάναμε αναφορά στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής του δημόσιου λογιστικού, καθώς και των ισχυόντων λογιστικών προτύπων που διέπουν το διπλογραφικό σύστημα. Εξετάσαμε την περίπτωση της Βουλής των Ελλήνων η οποία εφαρμόζει το απλογραφικό σύστημα ενώ επιχειρήσαμε, για πρώτη φορά, την προσαρμογή των οικονομικών μεγεθών της στο διπλογραφικό σύστημα και την απεικόνιση των επιπτώσεων αυτής της προσαρμογής. Επιπροσθέτως συντάξαμε τις σχετικές οικονομικές καταστάσεις. Επίσης, διενεργήσαμε έρευνα σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των οικονομικών μεγεθών, των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και αξιολογήσαμε τα αποτελέσματά της.Τέλος παραθέσαμε τα συμπεράσματα της εργασίας και διατυπώσαμε προτάσεις, σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης στο διπλογραφικό σύστημα.
Μ.Δ.Ε. 252