Η ανάπτυξη των πραγματολογικών ικανοτήτων: Δεδομένα από παιδιά σχολικής ηλικίας - Κατσάκη, Αικατερίνη-Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην χώρα μας αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ταχεία ανάπτυξη και χρήση σταθμισμένων εργαλείων αξιολόγησης για όλα τα στάδια την γλώσσας. Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία θέτει ως στόχο της την προσαρμογή στα Ελληνικά του ερευνητικού εργαλείου Test of Pragmatic Language-2 (TOPL-2) [Diana Pheleps-Terasaki, Trisha Phelps-Gunn, 2007] με ευρύτερο σκοπό την αξιολόγηση των πραγματολογικών ικανοτήτων παιδιών σχολικής ηλικίας. Αρχικά, παρέχεται με συνοπτικό και περιεκτικό τρόπο το θεωρητικό πλαίσιο που αφορά το επίπεδο της πραγματολογίας. Επίσης γίνεται αναφορά στην εφαρμογή-αξιολόγηση της στην τυπική εκπαίδευση. Τους συμμετέχοντες αποτέλεσαν είκοσι (20) παιδιά ηλικίας 7-9 ετών τυπικής ανάπτυξης. Οι πραγματολογικές τους δεξιότητες αξιολογήθηκαν μέσω του Test of Pragmatic Language-2 (TOPL-2), το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο αξιολόγησης πραγματολογικών δεξιοτήτων σε παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών (μη σταθμισμένο στον ελληνικό πληθυσμό). Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν εικόνες κοινωνικού περιεχομένου, για τις οποίες κλήθηκαν να δώσουν μια λογική απάντηση για έναν από τους χαρακτήρες της εικόνας και κάποιες φορές να δικαιολογήσουν την απάντηση τους. Καταληκτικά, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα συζητήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γεγονός που οδήγησε και στην στη διατύπωση ερωτημάτων για μελλοντική διερεύνηση.
Μ.Δ.Ε. 3
Keywords: Τυπική Ανάπτυξη; TOPL-2; Παιδιά; Πραγματολογία