Η μορφή της Rose Williams. Σκηνικές ερμηνείες της Blanche DuBois, της Laura Wingfield και της Catherine Holly στα έργα του Tennessee Williams: Λεωφορείο ο πόθος, Γυάλινος κόσμος και Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι μέσω των viewpoints και της μεθόδου του Tadashi Suzuki. - Κατσιώνη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία στοχεύει στην επιστημονική ανάλυση και σκηνική προσέγγιση των τριών γυναικείων χαρακτήρων από τα τρία πιο εμβληματικά έργα του Tennessee Williams: Λεωφορείο ο Πόθος, Γυάλινος Κόσμος και Ξαφνικά Πέρυσι το Καλοκαίρι. Οι ηρωίδες Blanche DuBois, Laura Wingfield και Catherine Holly αποτελούν κεντρικές μορφές που φέρουν έντονα στοιχεία της Rose Williams, της αδελφής του Tennessee Williams που υπέφερε από σοβαρά ψυχικά προβλήματα και τελικά υποβλήθηκε σε επέμβαση λοβοτομής. Οι ψυχολογικές της διακυμάνσεις, η ευαισθησία και η αίσθηση της απομόνωσης που βίωνε, αντικατοπτρίζονται και στις τρεις ηρωίδες, οι οποίες μοιράζονται ένα κοινό νήμα ψυχικού τραύματος, κοινωνικής αποξένωσης αλλά και εσωτερικής σύγκρουσης με την πραγματικότητα. Η μελέτη των τριών αυτών χαρακτήρων αποσκοπεί στο να αναδείξει τις εσωτερικές εντάσεις και την πολυπλοκότητα των ψυχικών καταστάσεων που τις χαρακτηρίζουν μέσα από την σκηνική τους μεταφορά αξιοποιώντας τα Viewpoints και την μέθοδο του Tadashi Suzuki. Για τον σκοπό αυτό κρίθηκε αναγκαία μια εις βάθος διερεύνηση για το ποιος είναι ο ρόλος του σώματος στην προσέγγιση των χαρακτήρων του Tennessee Williams, οι οποίοι διακρίνονται για την ιδιαίτερα σύνθετη ψυχολογική τους διάσταση. Η συγκεκριμένη προσέγγιση απαιτούσε τόσο την θεωρητική τους κατανόηση και εμβάθυνση όσο και την πρακτική εφαρμογή των Viewpoints και της μεθόδου Suzuki, με τελικό στόχο την υλοποίηση της παράστασης Ο Λίθος της Τρέλας: Η κατάρα του Tennessee ως το καλλιτεχνικό επιστέγασμα αυτής της έρευνας.
Keywords: Tennessee Williams; Rose Williams; Tadashi Suzuki; Viewpoints; Female characters; Lobotomy; Tennessee Williams; Rose Williams; Tadashi Suzuki; Viewpoints; Female characters; lobotomy