Άγνωστες όψεις της πνευματικής συνεισφοράς του Νικηφόρου Βρεττάκου - Αγγέλη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία προσπαθεί να ανιχνεύσει τη συγγραφική παρουσία του ποιητή, πεζογράφου, δοκιμιογράφου και μεταφραστή Νικηφόρου Βρεττάκου στην εφημερίδα Η Προοδευτική Αλλαγή και στο περιοδικό Ελληνικά Χρονικά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αφ’ ενός μεν, θα αποκαλυφθούν και θα καταγραφούν τα κείμενα που συνέγραψε στη διάρκεια της συνεργασίας του με την ανωτέρω εφημερίδα και το περιοδικό, αφ’ ετέρου, δε θα αναδειχθούν άγνωστες έως τώρα πτυχές και όψεις της πνευματικής συνεισφοράς του ποιητή και θα εξαχθούν τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Παράλληλα, παρατίθενται τα βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία του Βρεττάκου, ενώ γίνεται και εκτενής αναφορά στην εποχή που έζησε και δημιούργησε.
Keywords: Βρεττάκος , Νικηφόρος , 1911-1991; Βρεττάκος , Νικηφόρος , 1911-1991 -- Ερμηνεία και κριτική; Προοδευτική Αλλαγή (Εφημερίδα); Ελληνικά Χρονικά (Περιοδικό); Νικηφόρος Βρεττάκος; Εφημερίδα Προοδευτική Αλλαγή; Περιοδικό Ελληνικά Χρονικά; Κριτική; Χρονογράφημα; Nikiphoros Vrettakos; Newspaper Progressive Change; Magazine Hellenic Chronicles; Criticism; Newspaper vignette