Οι τεχνικές της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση ως μέσο αποδόμησης των έμφυλων στερεοτύπων: Μια έρευνα δράσης σε μαθητές/-τριες της Στ' Δημοτικού. - Περάκι, Βιργινία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια έρευνα δράσης που εξετάζει τη συμβολή των τεχνικών της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση ως μέσο αποδόμησης των έμφυλων στερεοτύπων. Υποκείμενα της έρευνας ήταν μια ομάδα μαθητών/-τριών της ΣΤ’ Δημοτικού και για την υλοποίησή της πραγματοποιηθήκαν 14 θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις . Στόχος της παρέμβασης ήταν να διερευνηθεί το κατά πόσο οι μαθητές /-τριες είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα έμφυλα στερεότυπα και τις επιπτώσεις τους, καθώς και να καλλιεργηθεί η κριτική τους σκέψη, ώστε να αποστασιοποιούνται από στερεοτυπικές αντιλήψεις και επιρροές. Πρόκειται για μία μεικτή έρευνα, για την οποία συλλέχθηκαν ποσοτικά δεδομένα μέσω ερωτηματολογίου και κοινωνιομετρικού τεστ, αλλά και ποιοτικά μέσω συμμετοχικής παρατήρησης, ημερολογίου ερευνητή, γραπτών τεκμηρίων των μαθητών και σχολίων κριτικού φίλου. Η ανάλυση των δεδομένων ανέδειξε ότι ένα πρόγραμμα βασισμένο σε τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση μπορεί να επηρεάσει θετικά τη στάση των παιδιών απέναντι στα έμφυλα στερεότυπα, ενισχύοντας την αναγνώρισή τους, την αμφισβήτησή τους και την ενδυνάμωση των ίδιων των μαθητών/-τριων.
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Στερεότυπα; Έμφυλα στερεότυπα; Θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις; Παρέμβαση; Έρευνα δράσης; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Λέξεις κλειδιά: Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, έμφυλα στερεότυπα, θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις, έρευνα δράσης