Διοργάνωση διεθνών συναντήσεων στίβου στην ελληνική περιφέρεια. Μελέτη περίπτωσης: "Βαρδινογιάννεια" - Μπροτζάκη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Στην παρούσα μελέτη αντικείμενο έρευνας αποτελεί η διοργάνωση διεθνών συναντήσεων στίβου στην ελληνική περιφέρεια, αναλύοντας εκτενέστερα την περίπτωση των «Βαρδινογιαννείων». Η συγκεκριμένη συνάντηση στίβου πραγματοποιείται στην πόλη του Ρεθύμνου σε ανάμνηση του Παύλου Βαρδινογιάννη, από το 1985, ένα χρόνο μετά το θάνατό του. Διοργανωτές είναι το αθλητικό σωματείο «Ένωση Ατρομήτου Ρεθυμνιακού» και το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Μότορ Όιλ (Ελλάς) Α.Ε. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η διερευνητική προσέγγιση των λειτουργιών και των συνεργασιών που συνάπτονται, καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους συμμετέχοντες κατά την εφαρμογή αυτών σε αθλητικές διοργανώσεις μεσαίου επιπέδου, όπως οι διεθνείς συναντήσεις στίβου που πραγματοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας αναλύονται οι βασικοί άξονες της έρευνας που πραγματοποιήθηκε και οι οποίοι κατέχουν κυρίαρχο ρόλο κατά τη διαδικασία της Αθλητικής Διοίκησης. Eπίσης γίνεται αναφορά και στους τομείς του μάρκετινγκ και της χορηγίας, καθώς αποτελούν αλληλένδετα στοιχεία της Αθλητικής Διοίκησης. Ακολούθως γίνεται αναφορά σε ειδικότερους κλάδους της Οργάνωσης Αθλητικών Αγώνων, στον Κλασσικό Αθλητισμό, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου και τις Συναντήσεις που διοργανώνει αυτή. Στο πρακτικό μέρος παρατίθενται πληροφορίες για τις διεθνείς συναντήσεις στίβου που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική περιφέρεια, οι οποίες και είναι η συνάντηση «Θεσσαλονίκη», τα «Παπαφλέσσεια», τα «Βενιζέλεια» και τα «Βαρδινογιάννεια». Κατά τη μελέτη της περίπτωσης των Βαρδινογιαννείων αναφέρονται στοιχεία σχετικά με την ιστορία της συγκεκριμένης συνάντησης, την πολιτισμική διάσταση, την οργάνωση και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους συμμετέχοντες, όπως και για τις επιπτώσεις αυτής στην τοπική κοινωνία.
Keywords: Αθλητικές εκδηλώσεις; Στίβος; Οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο; Ένωση Ατρόμητου Ρεθυμνιακού (Ε.Α.Ρ.); European Athletic Association (EAA)