Δια βίου μάθηση, χαρακτηριστικά του συστήματος της ΕΕΚ (Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση), διαρροή, δυϊκό σύστημα-μαθητεία: στην χώρα μας και στη Γερμανία - Κόκκορα, Ευτυχία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδειχθεί η ανάγκη αναβάθμισης της ΕΕΚ (Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση) στην ΕΕ και κυρίως στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση καθώς και πολιτικές οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάτι που ως τώρα δεν φαίνεται να ‘χει συμβεί, αλλά μπορούμε να πούμε ότι είναι επείγον να γίνει. Στην Ελλάδα η ΕΕΚ έρχεται σε δεύτερη μοίρα και μάλιστα αυτό δείχνει και το γεγονός ότι η Πανεπιστημιακή εκπαίδευση θεωρείται εκπαίδευση με μεγάλο κύρος, παρόλο που το ποσοστό των άνεργων πτυχιούχων μεγαλώνει ή αναζητά εργασία στο εξωτερικό πλέον. Σχεδιασμός/Μεθοδολογία: Ποιοτική έρευνα μέσω συνέντευξης σε 12 εκπαιδευτικούς ΕΠΑΛ. Ευρήματα: Κύρια ευρήματα από την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας είναι τα εξής: 1. Εφαρμογή στο Δυϊκό Σύστημα – Μαθητεία: Σημαντική, επίκαιρη & ενδιαφέρουσα 2. Διστακτικότητα για την επιτυχή εφαρμογή ΔΣ-Μ λόγω των εντοπισμένων προβλημάτων όπως: η οικονομική κρίση (αδυναμίες επιχειρηματικού κόσμου σε επίπεδο βιωσιμότητας, προσλήψεων και κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων), αδυναμίες ΔΣ-Μ (Αξιολόγηση, αξιοποίηση & διεύρυνση στα ΕΠΑΛ) και προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον των ΕΠΑΛ: Κατάρτιση εκπ/κών, κίνητρα μαθητών, ΑΠΣ για μαθητεία). 3. Προβληματισμοί για την μελλοντική επέκταση ΔΣ-Μ σε όλα τα ΕΠΑΛ λόγω των προαπαιτούμενων που εντοπίζονται όπως οι επαγγελματική κατάρτιση και εξοικείωση μαθητών με εργασία και η υιοθέτηση του θεσμού από την αγορά εργασίας. 4. Μη εφικτή η χρηματοδότηση ΔΣ-Μ στην Ελλάδα λόγω οικονομικής κρίσης και μη δυνατότητα κρατικής υποστήριξης όμως μια μικρή τάση αισιοδοξίας διαφαίνεται. 5. Καθολική συμφωνία για την αποφυγή μαθητικής διαρροής με τις εξής προϋποθέσεις: σχεδιασμός νέων ΑΠΣ και ειδικοτήτων, αναβάθμιση υποδομών εξοπλισμού, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, κρατική στήριξη, αύξηση οικονομικών πόρων. Συμπεράσματα: Η ΕΕΚ (Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση) στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Ο Ν. του 2013 που αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μιλά για την ΕΕΚ, την προώθησή της αλλά και τη μάθηση σε επαγγελματικό χώρο. Το σχέδιο προβλέπει αναβάθμιση του χώρου, σύνδεση της αγοράς εργασίας με την ΕΕΚ και προώθηση της Μαθητείας. Με την οικονομική κρίση και την πίεση που υφίσταται η χώρα μας, η οποία έχει πληγεί πάρα πολύ, όλα στρέφονται και επικεντρώνονται σε οικονομικά ζητήματα. Οι πολιτικές για την ΕΕΚ θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάτι που ως τώρα δεν φαίνεται να έχει συμβεί, αλλά μπορούμε να πούμε ότι είναι επείγον να γίνει. Βέβαια για να προωθηθεί η Μαθητεία στους επαγγελματικούς χώρους, δεν αρκεί να νομοθετήσει κάποιος. Πρέπει όλοι σπουδαστές, εκπαιδευτές, επιχειρήσεις, γονείς να κατανοήσουν το πόσο σημαντικό είναι η Μαθητεία και η εργασιακή εμπειρία ώστε να μπορέσει η ΕΕΚ να πάρει τη θέση που θα έπρεπε να ‘χει στη χώρα μας. Αντίθετα στην Ελλάδα η ΕΕΚ έρχεται σε δεύτερη μοίρα και μάλιστα αυτό το δείχνει και το γεγονός ότι η Πανεπιστημιακή εκπαίδευση θεωρείται η εκπαίδευση με μεγάλο κύρος, παρόλο που το ποσοστό των ανέργων πτυχιούχων μεγαλώνει ή αναζητά εργασία στο εξωτερικό πλέον.
Αριθμός Εισαγωγής: 011865-011866 cd
Keywords: Επαγγελματική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Επαγγελματική εκπαίδευση -- Γερμανία; Επαγγελματική κατάρτιση -- Ελλάδα; Επαγγελματική κατάρτιση -- Γερμανία; Τεχνική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Τεχνική εκπαίδευση -- Γερμανία; Μαθητεία, Προγράμματά της; Εκπαίδευση ενηλίκων; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση; Δυϊκό σύστημα; Μαθητεία; Σχολική διαρροή; Dual vocational educational & training system; Dual system; School leak