Ποιότητα ζωής παιδιών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή - Πανουσοπούλου, Ανδρομάχη (My University, 2025)
Εισαγωγή: Η παρούσα οριοθετημένη βιβλιογραφική ανασκόπηση διερευνά την ποιότητα ζωής των παιδιών με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα (ΝΙΑ). Μεθοδολογία: Για τις ανάγκες της έρευνας αξιοποιήθηκε η οριοθετημένη ανασκόπηση. Η μεθοδολογία περιελάμβανε αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων με λέξεις-κλειδιά όπως "juvenileidiopathicarthritis", "quality of life", "schoolnurse", "intervention", "psychosocialsupport". Σκοπός: Σκοπός της ανασκόπησης ήταν η διερεύνηση του ρόλου του σχολικού νοσηλευτή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με ΝΙΑ. Επιπλέον, επιδιώκεται η χαρτογράφηση της βιβλιογραφίας σχετικά με το κεντρικό φαινόμενο και ο εντοπισμός σχετικών κενών. Ευρήματα: Από τα αποτελέσματα, εντοπίστηκαν δύο μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ΝΙΑ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των παιδιών, ενώ ο σχολικός νοσηλευτής μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και την βελτίωση της. Ωστόσο, εντοπίστηκε κενό στην βιβλιογραφία σχετικά με τον ρόλο του σχολικού νοσηλευτή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μελλοντική έρευνα.
Μ.Δ.Ε. 46
Keywords: Rheumatoid arthritis in children; School nursing; Quality of life; Ρευματοειδής αρθρίτιδα στα παιδιά; Σχολική νοσηλευτική; Ποιότητα ζωής; νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα; ποιότητα ζωής; σχολικός νοσηλευτής; παρέμβαση; ψυχοκοινωνική υποστήριξη.; juvenile idiopathic arthritis; quality of life; school nurse; intervention; psychosocial support