Η Διερεύνηση της Αποδοχής του νέου Συστήματος Τηλεϊατρικής στην Κρήτη από τους Εμπλεκόμενους Φορείς και τους Ασθενείς - Μπαλτά, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ανάγκη μετάδοσης ιατρικών πληροφοριών με εικόνες, δεδομένα και φωνή εξ αποστάσεως, μέσω διαφόρων τηλεπικοινωνιακών μέσων, έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια. Το θέμα αποκτά νέο ενδιαφέρον εξαιτίας της προόδου που έχει επιτευχθεί στην τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής στα συστήματα Τηλεϊατρικής. ΣΚΟΠΟΣ: Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει την Τηλεϊατρική και αποσκοπεί να κάνει κατανοητό στον αναγνώστη το τι είναι η τηλεϊατρική, ποιες είναι οι εφαρμογές της, αλλά και πως λειτουργεί το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής στα 10Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Κρήτης από τα νέα συστήματα Τηλεϊατρικής. Αρχικά, αναφέρονται ο ορισμός και ο σκοπός της Τηλεϊατρικής. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις εφαρμογές της Τηλεϊατρικής στην Ελλάδα, αναλύοντας το πρόγραμμα που λειτουργεί στην Κρήτη πιο εκτενέστερα. ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση της μελέτης, είναι το ερωτηματολόγιο. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε δύο διαφορετικές κατηγορίες χρηστών, στους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα 10 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία όπου πραγματοποιείται το νέο πρόγραμμα Τηλεϊατρικής στην Κρήτη. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων έγινε με τους εξής τρόπους: α. Μοιράστηκαν στους επαγγελματίες υγείας αλλά και στους ασθενείς όπου υπήρχαν στα κέντρα υγείας κατά τις επισκέψεις. β. Στάλθηκαν τα ερωτηματολόγια στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των επαγγελματιών υγείας , ώστε να τα συμπληρώσουν μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής (Google Docs). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία όπου αφορούν την αποδοχή του νέου προγράμματος Τηλεϊατρικής των Κέντρων Υγείας της Κρήτης από τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τους ασθενείς. Το δείγμα αποτελούνταν από τους επαγγελματίες υγείας (n=101) και τους ασθενείς (n=150). Το γενικό συμπέρασμα μας είναι ότι και οι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι ασθενείς αποδέχονται την ένταξη του συστήματος Τηλεϊατρικής σε όλα τα Κέντρα υγείας της 7ης Υ.ΠΕ.Κρήτης (με 55,4% και 99,3% αντίστοιχα). Σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός ότι η ηλικία αλλά και η τεχνογνωσία παρουσιάζουν σημαντικά σπουδαία στατιστική συσχέτιση με την χρήση των συστημάτων Τηλεϊατρικής (p=0,001). Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο σημαντικότητας 5%, δηλαδή, τιμές p-value μικρότερες του 0.05 υποδεικνύουν σημαντική συσχέτιση, με τη μηδενική υπόθεση να ορίζει την απουσία συσχέτισης.
Keywords: Τηλεϊατρική; Τηλεπικοινωνίες στην ιατρική; Telemedicine; Telecommunication in medicine; Εφαρμογές Τηλεϊατρικής; Τηλεδιάσκεψη; Τηλεκπαίδευση; Ηλεκτρονική Υγεία; Τηλεφροντίδα; Αρχές Τηλεϊατρικής; Tele-Health; e-health; Tele- Medecine; Tele-care; Applications of Tele-medicine; Video conferencing; Distance learning