Τα καρτέλ και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία - Μηνιωτάκης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το ερέθισμα για την επιλογή του θέματος της μελέτης αυτής, δόθηκε από τη συμπεριφορά των αγοραίων τιμών μιας σειρά από προϊόντα βασικής διατροφής, οι οποίες κίνησαν το ενδιαφέρον να εξεταστεί το κατά πόσο αυτό είναι αποτέλεσμα καρτελικής πολιτικής ανόδου των τιμών και μάλιστα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έτσι θεωρήθηκε σκόπιμο να εξεταστεί και να καταγραφεί το φαινόμενο των αντιανταγωνιστικών πρακτικών των επιχειρήσεων σε ορισμένους σημαντικούς κλάδους και να αναλυθεί η διαφοροποίηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρηματικών στρατηγικών αναλόγως της μορφής κάθε αγοράς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση και τεκμηρίωση με θεωρητικό, μαθηματικό και εμπειρικό τρόπο του κοινωνικού κόστους των καρτέλ και κατά πόσο υπάρχει προοπτική καταπολέμησης του φαινομένου από τις εφαρμοζόμενες αντιμονοπωλιακές πολιτικές των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, κυρίως στην Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική με στοιχεία συγκριτικής ανάλυσης. Θεωρήθηκε επίσης σκόπιμο να γίνει έρευνα αγοράς μέσω ερωτηματολογίου και συγκέντρωσης πρωτογενών στοιχείων δείγματος 100 καταναλωτών έτσι ώστε να αποτυπωθεί η άποψη της κοινής γνώμης γύρω από τα καρτέλ και το πώς αντιλαμβάνονται τον τρόπο που αυτά λειτουργούν, ποια η ποσοτικής τους επίπτωση στον οικογενειακό προϋπολογισμό και πως πιστεύουν ότι μπορεί να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα από την πολιτεία.
Keywords: Ανταγωνιστικές πρακτικές των επιχειρήσεων; Επιχειρηματική στρατηγική; Σύμπραξη των επιχειρήσεων; Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων; Εταιρείες -- Συγχώνευση; Επιχειρήσεις -- Εξαγορές και συγχωνεύσεις; Επιχειρησιακός σχεδιασμός