Παρακίνηση στον Αθλητισμό: Έρευνα σχετικά με τους παράγοντες παρακίνησης για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες - Λειβαδίτη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν να διερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της έρευνας ήταν να εντοπιστούν οι κυριότεροι παράγοντες παρακίνησης που οδηγούν τους αθλούμενους να συμμετάσχουν σε μία αθλητική δραστηριότητα. Επίσης, δόθηκε έμφαση στα εμπόδια που αποτρέπουν ή δυσκολεύουν την αθλητική συμμετοχή των αθλουμένων καθώς και στο βαθμό στον οποίο οι εργασιακές υποχρεώσεις των αθλουμένων επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Οι προαναφερόμενοι παράγοντες διαμορφώνουν την τελική απόφαση των αθλουμένων σχετικά με τη συμμετοχή τους σε μία αθλητική δραστηριότητα. Στην έρευνα συμμετείχαν 194 άνδρες και 24 γυναίκες από την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο που τους απεστάλλει, και το οποίο ερευνούσε τους λόγους παρακίνησης για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να σημειώσουν το βαθμό συμφωνίας τους σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε αθλητική δραστηριότητα, μέσω ερωτήσεων βασισμένων σε πενταβάθμιες κλίμακες LIKERT, με το βαθμό 1 να αντιστοιχεί στο «διαφωνώ απόλυτα» και το βαθμό 5 να αντιστοιχεί στο «συμφωνώ απόλυτα». Για την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε περιγραφική στατιστική. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες συμμετοχής σε μία αθλητική δραστηριότητα από τους πέντε (5) αρχικούς παράγοντες του ερωτηματολογίου βρέθηκαν να είναι οι λόγοι που σχετίζονται με την προσωπική ικανοποίηση – ευχαρίστηση (Μ. 3,82), οι λόγοι άθλησης που σχετίζονται με την ψυχολογία των αθλουμένων (Μ. 3,77), οι λόγοι που σχετίζονται με το σώμα και την εμφάνιση των αθλουμένων (Μ. 3,65) και τέλος οι λόγοι άθλησης που σχετίζονται με την υγεία (Μ. 3,52).
Motivation in Sports: Investigating motivational factors for participation in sports
Keywords: Άθληση; Παρακίνηση; Κίνητρο; Ανασταλτικοί παράγοντες.; Sports; Inducement; Motivation; Inhibitors