Η πολιτισμική παρουσία της ελληνικής Διασποράς στην Αυστραλία - Τσαούση, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την πολιτισμική παρουσία των Eλλήνων της Αυστραλίας. Το πρώτο και βιβλιογραφικό μέρος, ξεκινώντας από την ιστορική αναδρομή που αφορά την παρουσία των Eλλήνων στην Αυστραλία, στο χωροχρόνο, συνεχίζει, αναλύοντας τις δομές του ελληνισμού στην Αυστραλία, καθώς και την προσήλωση των Eλληνοαυστραλών στην εκκλησία, το ρόλο της εκπαίδευσης, της γλώσσας και των κοινοτήτων. Παράλληλα παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο η μουσική, το θέατρο, οι εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ, η λογοτεχνία και ο έντυπος τύπος, αποτελούν στοιχεία πολιτισμικής παρουσίας και έκφρασης των Eλλήνων της διασποράς. Στο δεύτερο και ερευνητικό μέρος, στο οποίο χρησιμοποιήθηκε ποιοτική μέθοδος ανάλυσης με ημιδομημένο οδηγό συνέντευξης, αναλύεται η χρονική περίοδος που μετανάστευσαν οι Έλληνες στην Αυστραλία καθώς και τα αίτια που τους ώθησαν στο να μεταναστεύσουν, η δομή της ελληνικής οικογένειας στην Αυστραλία και ο ρόλος της γλώσσας ως παράγοντας πολιτισμικής παρουσίας των Ελλήνων, οι σχέσεις των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία με την Εκκλησία και τις κοινότητες. Τέλος, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι τέχνες και ο πολιτισμός αναδεικνύονται στην ελληνική διασπορά της Αυστραλίας.
Keywords: Έλληνες της Διασποράς; Έλληνες της Διασποράς--Πολιτισμός; Έλληνες της Διασποράς--Αυστραλία; Έλληνες της Διασποράς--Ιστορία; Ελλάδα--Μετανάστευση; Διασπορά; Πολιτισμός; Ελλάδα; Αυστραλία; Πολιτισμική παρουσία