Ευγονισμός και ψυχική ασθένεια - Μεντζελοπούλου, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να μελετηθεί το φαινόμενο του ευγονισμού ως ιδέα και κοινωνικοπολιτική πράξη καθώς επίσης και πώς σχετίζεται με την ψυχολογία αλλά και την ψυχιατρική όσον αφορά το πώς γίνεται αντιληπτές στη σύγχρονη εποχή οι ψυχικές ασθένειες. Οριοθετούνται οι έννοιες του ευγονισμού, της ψυχικής ασθένειας, και των ψυχικών διαταραχών ενώ βλέπουμε και τον ευγονισμό μέσα από μια ιστορική αναδρομή. Αναλύεται το φαινόμενο του ευγονισμού παρουσιάζοντας αρχικά την έννοια, έπειτα το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν κυρίως οι ιδέες περί ευγονισμού και έπειτα γίνεται αναφορά στα είδη του ευγονισμού. Στην παρουσίαση του ευγονισμού κατά τη διάρκεια της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι την εξελεγκτική θεωρία κάνοντας αναφορά στον Δαρβινισμό, το νεοδαρβινισμό και συνακόλουθα επιτυγχάνεται σύνδεση με τη θεωρία του Galton. Παρουσιάζεται αρχικά ο ορισμός της ψυχικής ασθένειας, η ψυχιατρική περίθαλψη με αναδρομή στο παρελθόν, αναφέρονται οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι καταλήγοντας στην Ψυχιατρική και τη Βιοηθική. Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ευγονική και την ψυχική ασθένεια. Γίνεται εισαγωγή της ευγονικής στις ψυχικές διαταραχές και μελετάται η σύνδεση του ρόλου της ευγονικής με τις ψυχικές ασθένειες.
Αριθμός Εισαγωγής: 012588 cd
Keywords: Ευγονική; Ευγονική -- Κοινωνικές απόψεις; Ευγονική -- Ηθικές απόψεις; Βιοηθική; Ψυχικές ασθένειες; Ψυχιατρική