Κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών. Μελέτη περίπτωσης Καρά Τεπέ, Λέσβος. Μικτή έρευνα - Γκουτζιούλη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η άφιξη σημαντικού αριθμού μεταναστών που ζητούν άσυλο στην ΕΕ το 2015 και το 2016 οδήγησε σε αυξημένες προσπάθειες για τη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην παροχή βοήθειας και ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, η κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες είναι ένα από τα κομβικά ζητήματα της μεταναστευτικής Ατζέντας της Ευρώπης. Στην εργασία μελετήθηκε το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα και την τοπική αυτοδιοίκηση με μελέτη περίπτωσης το δήμο Λέσβου. Σκοπός της εργασίας ήταν η διερεύνηση των χρόνιων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο νησί από το μεταναστευτικό κύμα και οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Πραγματοποιήθηκε μικτή έρευνα με ερευνητικά εργαλεία: ερωτηματολόγιο και συνέντευξη. Η ποιοτική έρευνα, που διεξήχθη σε 10 άτομα που εργάζονται στον Δήμο Λέσβου, ανέδειξε μεταξύ άλλων το της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η ποσοτική έρευνα από την άλλη ανέδειξε τις απόψεις 120 πολιτών για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στην τοπική κοινωνία της Λέσβου. Μέσα από την τριγωνοποίηση των δεδομένων της ποσοτικής και της ποιοτικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι μετανάστες έχουν προκαλέσει μια πληθώρα προβλημάτων στη Λέσβο συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών (π.χ. υπερπληθωρισμός) και των οικονομικών προβλημάτων αλλά και των προβλημάτων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και τον τουρισμό. Επίσης, η ανάλυση των μεικτών δεδομένων ανέδειξε την αρνητική στάση των κατοίκων απέναντι στους μετανάστες (φόβος, εχθρότητα, ρατσισμός) αλλά και την ανεπάρκεια των δράσεων του Δήμου Λέσβου για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.
Immigrant reception and identification centers. Case study Kara Tepe, Lesvos. Mixed research
Αρ. Εισ.: 209 cd
Keywords: Πρόσφυγες -- Ελλάδα; Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Λέσβος (Νησί); Πρόσφυγες -- Κυβερνητική πολιτική -- Ελλάδα -- Λέσβος (Νησί); Πρόσφυγες -- Κυβερνητική πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Πρόσφυγες -- Διεθνές καθεστώς; Άσυλο, Δικαίωμα του -- Ελλάδα ; Πρόσφυγες -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ελλάδα; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα; Μετανάστευση; Νησιά Αιγαίου; Ένταξη μεταναστών; Λέσβος; Τοπική αυτοδιοίκηση; Μigration; Aegean islands; Integration of immigrants; Lesvos; Local government