Η διένεξη της Υπερδνειστερίας - BORAN, ALINA (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η Μολδαβία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μαύρη τρύπα της Ευρώπης. Χωρίς βιομηχανική παραγωγή, πλουτοπαραγωγικές πηγές ή πρόσβαση στη θάλασσα, η Δημοκρατία της Μολδαβίας και η περιοχή της Υπερδνειστερίας αποτελούν μήλο της έριδος . Πρόκειται για μια μικρή έκταση γης η οποία ανήκει στην εδαφική επικράτεια της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και αυτοανακηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος χωρίς διεθνή αναγνώριση διατηρώντας στενές σχέσεις με την Ρωσία. Η εκδήλωση της διένεξης της Υπερδνειστερίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποτέλεσε αναπάντεχη εξέλιξη για τη διεθνή κοινότητα . Παράλληλα, το νεοϊδρυθέν Μολδαβικό κράτος, κουβαλώντας μια βαριά κομμουνιστική κληρονομιά και μην έχοντας την απαραίτητη διπλωματική εμπειρία για να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις, έκανε πολλές μη επιτυχημένες προσπάθειες επίλυσης. Η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2000 και έπειτα, καθώς και το ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας μπήκε στη σφαίρα ενδιαφέροντος της, αναζωπύρωσε τις ελπίδες για μια επίλυση της διένεξης της Υπερδνειστερίας υπέρ της. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά, η δυσαρέσκεια της Ρωσίας, βλέποντας ακόμη έναν πρώην δορυφόρο της να αποκτά έντονες εμπορικές σχέσεις με τη Δύση, είναι φανερή και εκδηλώνεται με εμπάργκο και ασφυκτικές οικονομικές πολιτικές προς το εξαρτημένο και ήδη αδύναμο Μολδαβικό κράτος.
The transnistrian conflict
Keywords: Διενέξεις,Διευθέτηση των; Διενέξεις, Διευθέτηση των -- Μολδαβία; Υπερδνειστερία; Γεωπολιτική -- Μολδαβία; Διένεξη Υπερδνειστερίας; Δημοκρατία της Μολδαβίας; Σύκρουση; Δνείστερος