Στρατηγικές σχεδιασμού τοπικών πολιτικών για την αντιμετώπιση δημοσίων προβλημάτων. Η περίπτωση του υπερτουρισμού στο νησί της Νάξου. - Πολυκρέτη, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Ο υπερτουρισμός αποτελεί ένα σύγχρονο δημόσιο πρόβλημα, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Προκειμένου να το επιτύχουν κρίνεται σημαντική η χρήση στρατηγικών μεθόδων σχεδιασμού. Στην περίπτωση της Νάξου που αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, προκύπτει ότι το πρόβλημα του υπερτουρισμού, ορίζεται επαρκώς, αφενός εξαιτίας της επάρκειας των ποσοτικών δεικτών και αφετέρου εξαιτίας της ύπαρξης των ποιοτικών(επιπτώσεις), όπως αυτοί προκύπτουν από την έρευνα πεδίου. Τέλος, με τη χρήση της Swot ανάλυσης, γίνεται η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και η αξιολόγησή της μέσω του ερωτηματολογίου ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Strategies for planning local policies to resolution public problems. The case of hypertourism in Naxos.
Αρ. Εισ.: 140 cd
Keywords: Στρατηγικός σχεδιασμός; Τουριστική ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Νάξος; Τουρισμός -- Επιδράσεις και αλλαγές -- Ελλάδα -- Νάξος; Τουρισμός -- Περιβάλλον; Βιώσιμος τουρισμός; Tοπικός σχεδιασμός; Πολιτικές; Local planning; Strategies