Αποτίμηση της προσφερόμενης ποιότητας εξυπηρέτησης σε ασύρματα πολυπλεγματικά δίκτυα - Λαζαράκης, Ηλίας Κ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Τα ασύρματα πολυπλεγματικά δίκτυα (Wireless Mesh Networks, WMNs) αποτελούν σήμερα ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο έρευνας στον τομέα των ασύρματων επικοινωνιών. Ένα ασύρματο πολυπλεγματικό δίκτυο είναι ένα δίκτυο επικοινωνιών, που αποτελείται από κόμβους οργανωμένους σε μια τοπολογία πλέγματος. Τα ασύρματα δίκτυα πλέγματος συχνά αποτελούνται από τους χρήστες (clients), δρομολογητές (routers) και πύλες (gateways). Οι χρήστες είναι συνήθως φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές. Τα ασύρματα δίκτυα πλέγματος μπορεί να υλοποιηθούν με διάφορες ασύρματες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων 802.11 [ 1 ], 802.15 [2], 802.16 [3], κυψελωτά συστήματα [4] ή συνδυασμούς αυτών. Με την εργασία αυτή θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την δομή και τον τρόπο λειτουργίας ενός δικτύου πλέγματος. Επιγραμματικά αναφέρουμε τους τομείς στους οποίους θα δώσουμε έμφαση και είναι η αρχιτεκτονική του δικτύου, τα πρωτόκολλα επικοινωνίας (routing protocols) που χρησιμοποιεί, η διαχείριση του δικτύου και η ασφάλεια.
Μ.Δ.Ε. 41
Keywords: Συστήματα ασύρματων επικοινωνιών; Ασύρματες επικοινωνίες; Ασύρματα πολυπλεγματικά δίκτυα; Αρχιτεκτονική; Πρωτόκολλα επικοινωνίας; Κινητικότητα; Ασφάλεια; Δίκτυα