Ενδοκλαδικές ανισότητες στην επικουρική ασφάλιση. Σύγκριση παροχών επικουρικών ταμείων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα - Σιούλη, Ζωή Ε. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής διατριβής αποτελεί η διερεύνηση ενδοκλαδικών ανισοτήτων μεταξύ ασφαλισμένων επικουρικών ταμείων του e-ΕΦΚΑ (ΕΤΕΑΕΠ) δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η δημιουργία των φορέων επικουρικής ασφάλισης, όπως άλλωστε και της κύριας, ήταν αποσπασματική και συνεχώς επεκτεινόμενη. Ο πολυκερματισμός του ασφαλιστικού συστήματος και η πανσπερμία νομοθετικών διατάξεων συντηρούν ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων, οι οποίες δικαιολογούνται, εν μέρει, από τον προσανατολισμό του συστήματος στην κάλυψη διαφορετικών επαγγελματικών κατηγοριών εργαζομένων. Ωστόσο, επειδή κάποιες νομοθετικές ενέργειες ήταν στοχευμένες εξυπηρετώντας συγκεκριμένες κοινωνικο-επαγγελματικές ομάδες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπλέον ανισότητες σε όμοιους κλάδους εργασίας. Κατά από την αντιπαραβολή της νομοθεσίας επικουρικών ταμείων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, διαπιστώνονται ενδοκλαδικές ανισότητες στις εισφορές, στις παροχές και στη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης. Όσον αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους, παρά το γεγονός ότι η κατηγορία εκπαίδευσής τους καθορίζει τη μισθολογική τους εξέλιξη και αποζημίωση, η ασφάλισή τους σε διαφορετικά επικουρικά ταμεία (τ.ΤΕΑΔΥ, τ.ΤΕΑΠΟΚΑ), επέφερε διαφοροποίηση στο ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, στις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και στο ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής. Ως προς τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα διαπιστώνονται ότι ίδιες ειδικότητες εργαζομένων σε όμοιες συνθήκες εργασίας, ασφαλίζονταν σε δύο επικουρικά ταμεία, τα οποία προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας. Συγκεκριμένα, η εξέταση και σύγκριση των ρυθμιστικών κανόνων του τ.ΤΕΑΥΕΚ και του τ.ΕΤΕΑΜ ανέδειξε διαφοροποίηση στο ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών και στις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Αριθμός Εισαγωγής: 013048 cd
Keywords: Κοινωνική ασφάλιση -- Ελλάδα; Εργασία και εργαζόμενοι -- Ελλάδα; Κοινωνική πρόνοια -- Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας -- Ελλάδα; Βιομηχανικές σχέσεις -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Κοινωνική πολιτική; Ισότητα -- Ελλάδα