Οι δύο πρώτες ελληνικές προεδρίες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1983, 1988): κοινοτικό κεκτημένο και ο ρόλος του αιρετικού κράτους - μέλους - Ρίζου, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τα πρώτα χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδος στην Ε.Κ. εστιάζοντας στις δύο πρώτες ελληνικές προεδρίες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1983,1988).Επικεντρώνεται στις επιδιώξεις και τα επιτεύγματα των δύο πρώτων προεδριών και ταυτόχρονα επιχειρεί να αποτιμήσει τις πολιτικές πτυχές της διάστασης μεταξύ του ρόλου της Ελλάδας ως κοινοτικού εταίρου και του ρόλου της ως «αιρετικού» κράτους- μέλους, τον τρόπο διαχείρισης αυτής της αντίφασης από τις ελληνικές Κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου σε συνάρτηση με την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής. Εν κατακλείδι διερευνά εάν και σε ποιόν βαθμό η αντίφαση αυτή, εμπόδισε την Προεδρεύουσα Ελλάδα να επηρεάσει θετικά την εξεύρεση συμβιβαστικών κοινοτικών λύσεων σε ακανθώδη ζητήματα αντίθετων ευρωπαϊκών συμφερόντων των κρατών -μελών.
Τhe first two Greek presidencies in the Council of the European Community(1983, 1988): acquis Communautaire and the role of the heretical member-state
Keywords: Ελλάδα--Εξωτερικές σχέσεις--Ευρωπαϊκή Ένωση; Ευρωπαϊκή Ένωση--Εξωτερικές σχέσεις--Ελλάδα; Ελληνική Προεδρία; Συμβούλιο της Ευρώπης