Σύστημα ενοποίησης και διαχείρισης νομικών βιβλιοθηκών - Σταθόπουλος, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Στα πλαίσια της εργασίας αυτής σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα σύνθετο μοντέλο ψηφιακής βιβλιοθήκης, η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης καθώς επιτρέπει τη δημιουργία συσχετίσεων ("φιλία") ανάμεσα στους χρήστες για τον διαμοιρασμό των βιβλίων. Εκτός από την παροχή γνώσης μέσα από τις συλλογές των ψηφιοποιημένων βιβλίων, περιέχει και επιπλέον πληροφορίες για όσα βιβλία δεν έχουν ψηφιοποιηθεί ακόμα. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν στα βασικά στοιχεία του βιβλίου (τίτλος, συγγραφέας, σελίδες, κατηγορία στην οποία ανήκει) αλλά και το πού βρίσκεται το συγκεκριμένο βιβλίο (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ή βιβλιοθήκη φίλου) ώστε να έχει τη δυνατότητα ο χρήστης να το βρει. Το σύστημα αποτελείται από δυο κατηγορίες χρηστών. Ο διαχειριστής της εφαρμογής είναι ο κύριος υπεύθυνος του συστήματος κι έχει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες. Οι απλοί εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να διαχειρίζονται μόνο τα βιβλία που έχουν προσθέσει οι ίδιοι (Διαγραφή – Ανάγνωση – Τροποποίηση), να διαβάζουν βιβλία που βρίσκονται σε συλλογές φίλων, και να προσθέτουν βιβλία στην προσωπική τους συλλογή είτε καταχωρώντας αναλυτικά τα στοιχεία τους είτε χρησιμοποιώντας πληροφορίες από διαδικτυακές βιβλιοθήκες. Στόχος της εργασίας είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής που δανείζεται στοιχεία από τα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να διευκολύνει τον διαμοιρασμό της γνώσης. Πρόκειται δηλαδή για μια πρότυπη εφαρμογή που συνδυάζει τα στοιχεία μιας διαδικτυακής βιβλιοθήκης με ένα κοινωνικό δίκτυο. Η υπόθεση εργασίας την οποία αναπτύξαμε χρησιμοποιεί νομικά βιβλία και νομικά διαδικτυακά βιβλιοπωλεία.
Μ.Δ.Ε. 37
Keywords: Σύστημα ενσωματωμένων βιβλιοθηκών (Συστήματα υπολογιστών); Κοινωνικά δίκτυα; Ψηφιακή βιβλιοθήκη; Διαδικτυακή βιβλιοθήκη; Διαμοιρασμός βιβλίων