Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των αγροτικών ενισχύσεων: η περίπτωση της περιφερειακής μονάδας στερεάς Ελλάδος - Κυριαζή, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των αγροτικών ενισχύσεων στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος. Η διενέργεια της έρευνας αυτής κρίνεται απαραίτητη, διότι, για πρώτη φορά ανιχνεύονται οι στόχοι και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επιδοτήσεων στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Η ανίχνευση αυτή είναι επιτακτική επειδή οι συνεχείς και γρήγορες αλλαγές και εξελίξεις σε θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα και την τεχνολογία, όπως και η υιοθέτηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθιστούν αναγκαία την προσαρμογή των προγραμμάτων επιδότησης στα νέα δεδομένα. Στη συγκεκριμένη έρευνα επιλέχθηκε η πολύ-μεθοδική προσέγγιση (τριγωνοποίηση). Πραγματοποιήθηκε δηλαδή, συνδυασμός ποσοτικής και ποιοτικής προσέγγισης, έτσι ώστε να συλλεχθούν δεδομένα και να συγκριθούν με διαφορετικούς τρόπους. Στην προσπάθεια συνδυασμού των δύο ερευνητικών μεθόδων χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια της ποσοτικής προσέγγισης η επισκόπηση με την τεχνική του ερωτηματολογίου, το οποίο απαντήθηκε από 100 παραγωγούς και στα πλαίσια της ποιοτικής προσέγγισης χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της συνέντευξης σε 50 παραγωγούς. Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας εντοπίστηκαν κάποιες έρευνες που αφορούν την επίδραση του μέτρου του καθεστώτος των γεωργικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα, τα πορίσματα των οποίων παρατέθηκαν στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο μέρος περιγράφεται η μεθοδολογία της έρευνας και στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για τη μελλοντική δυνατότητα αξιοποίησης αυτών. Από την ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας διαπιστώθηκε η σημασία που δίνουν οι παραγωγοί στις αγροτικές ενισχύσεις. Η πλειοψηφία αυτών θεωρεί ότι μέσω των προγραμμάτων επιδότησης βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της καλλιέργειάς τους και ότι ενισχύεται η βιωσιμότητα της αγροτικής τους εκμετάλλευσης. Επιπλέον οι αγρότες συνδέουν τις επιδοτήσεις με την αύξηση των εισοδημάτων τους. Τέλος προτείνεται μέρος των αγροτικών επιδοτήσεων να χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής εκμετάλλευσης, όπως επίσης να συνδεθεί η συμβολή και η επένδυση σε αγροτικά θέματα του παραγωγού με την κοινοτική ενίσχυση.
Keywords: Γεωργία -- Ελλάδα; Agriculture -- Greece; Αγρότες -- Ελλάδα; Farmers -- Greece; Αγρότες -- Κίνητρα; Αγρότης; Προγράμματα επιδότησης; Ενίσχυση; Αποτελεσματικότητα; Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.; Οργανισμός πληρωμών και ελέγχου κοινοτικών ενισχύσεων προσανατολισμού και εγγυήσεων