Το γήπεδο της ΑΕΚ «Αγιά Σοφιά» ως δυνητικό εργαλείο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και Place Branding - Ψαρρά, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέες καινοτομίες παίζουν ολοένα και περισσότερο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αθλητικής βιομηχανίας, η καλή παρουσία μιας ομάδας στον αγωνιστικό χώρο δεν αρκεί για την μεγιστοποίηση των εσόδων και την ενίσχυση της εμπειρίας του θεατή. Η ανακατασκευή ή η ανέγερση ενός νέου γηπέδου απαιτεί μια πιο σύγχρονη ματιά εκμετάλλευσής του προκειμένου να είναι πιο βιώσιμο. Δεδομένου ότι, ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος χρησιμοποιεί το γήπεδο περίπου 25 φορές κάθε αγωνιστική περίοδο και όλο το υπόλοιπο διάστημα παραμένει ανεκμετάλλευτο, οι προεκτάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η μόνη λύση για τη δημιουργία ενός σταδίου πιο ευεργετικού για την τοπική κοινωνία και τον ίδιο τον σύλλογο, καθιστώντας το ταυτόχρονα μια πιο αξιόπιστη επένδυση σε βάθος χρόνου χωρίς τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου, το μέλλον των γηπέδων πρέπει να συνδέεται με την ικανότητά τους να παράγουν τα μέγιστα έσοδα για τις επενδύσεις που απαιτούνται για την κατασκευή ή την αναβάθμισή τους. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, ως μελέτη περίπτωσης παρουσιάζεται το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου της ΑΕΚ «Αγιά Σοφιά». Απώτερος στόχος, είναι η διατύπωση προτάσεων για παράλληλες χρήσεις και δράσεις αθλητικού, ψυχαγωγικού, πολιτιστικού και ευρύτερου κοινωνικού περιεχομένου, έτσι ώστε να καταστεί πόλος έλξης για μόνιμους κατοίκους, επισκέπτες και επενδυτές. Ο προσανατολισμός είναι προς τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που θα συμβάλλει δυνητικά στην ενίσχυση της οικονομίας και του «branding του τόπου» (place branding) με σεβασμό στον πολιτισμό και το περιβάλλον.
The new football stadium "Agia Sophia" for AEK Athens FC as a potential tool for Sustainable local development and Place Branding
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη; Αθλητισμός - Οικονομικές απόψεις; Αθλητισμός - Μάρκετινγκ; Sustainable development; Sports - Economic aspects; Sports - Marketing; Βιώσιμη ανάπτυξη; ΑΕΚ; «Αγιά Σοφιά»; Παράλληλες χρήσεις και δράσεις; branding του τόπου; Sustainable development; AEK; Agia Sophia; Parallel uses and actions; Place branding