Nέα επιχειρηματικά μοντέλα στον αθλητικό τουρισμό και στον τουρισμό αθλητικής αναψυχής με τη χρήση των νέων μέσων (new media). Μελέτη περίπτωσης: Costa Navarino - Ηλιόπουλος, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Τα νέα ψηφιακά μέσα αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού και της φιλοξενίας για να προβάλλουν τις υπηρεσίες αυτών των επιχειρήσεων με άμεσο και γρήγορο τρόπο στο κοινό το οποίο στοχεύουν. Οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιλέγουν να υιοθετούν διάφορα διαδικτυακά μέσα προβολής του εμπορικού τους σήματος και των υπηρεσιών που παρέχουν στο αγοραστικό τους κοινό. Στην παρούσα εργασία εξετάσθηκε η περίπτωση του ξενοδοχείου Costa Navarino ως προς τον τρόπο με τον οποίο το ξενοδοχείο Costa Navarino αξιοποιεί τα νέα μέσα, ιδίως την εταιρική του ιστοσελίδα για να προωθήσει τις δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού της οποίες παρέχει στο κοινό του, δίνοντας μια μοναδική εμπειρία διεπαφής, ικανοποίησης και χρησιμότητας. Εφαρμόστηκε η ποσοτική μέθοδος έρευνας με τη διαδικτυακή συλλογή 218 ερωτηματολογίων από διαδικτυακούς χρήστες που γνώριζαν ή αγόρασαν έστω μια φορά αθλητικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αθλητικής αναψυχής από την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου Costa Navarino. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι η ικανοποίηση και πιστότητα του πελάτη που αγόρασε έστω μια φορά αθλητικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αθλητικής αναψυχής ήταν υψηλή. Θετική στάση διατήρησαν οι διαδικτυακοί χρήστες και στις διαστάσεις ποιότητας διεπαφής, αντιληπτικής χρησιμότητας και ευκολίας της χρήσης της εταιρικής ιστοσελίδας του Costa Navarino αναδεικνύοντας έτσι και τη στατιστικά σημαντική σχέση που βρέθηκε ανάμεσα σε αυτές τις μεταβλητές και την ικανοποίηση του πελάτη. Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτήν την εργασία είναι ότι η ικανοποίηση του πελάτη μπορεί να αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό όταν μια ξενοδοχειακή επιχείρηση στον τομέα του αθλητικού τουρισμού και της αθλητικής αναψυχής μπορεί να υιοθετήσει έναν ελκυστικό και εύχρηστο ιστότοπο για να προβάλλει τις υπηρεσίες της.
New business models in sports tourism and sports leisure tourism using new media. Case study: Costa Navarino
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός; Ξενοδοχεία - Εξυπηρέτηση πελατών; Ξενοδοχεία - Δημόσιες σχέσεις; Κέντρα αναψυχής; Ικανοποίηση καταναλωτή; Sports and tourism; Hotels - Customer services; Hotels - Public relations; Recreation centers; Consumer satisfaction; Αθλητικός τουρισμός; Αναψυχή; Ικανοποίηση πελάτη; Sports tourism; Leisure; Customer satisfaction; Costa Navarino; Recreation centers