Οι Αρβανίτες και η συµβολή τους στο γίγνεσθαι του ελληνισµού από το 1204 έως και την Ελληνική Επανάσταση - Αντωνίου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Οι Έλληνες Αρβανίτες από το Άρβανον είναι μια πληθυσμιακή ομάδα με αμφιλεγόμενη προέλευση. Είναι δίγλωσσοι και μιλούν παραδοσιακά την αρβανίτικη διάλεκτο και την ελληνική γλώσσα. Είναι δεινοί πολεμιστές, εξαίρετοι ναυτικοί και ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κατά την περίοδο της όψιμης Φραγκοκρατίας κατεβαίνουν σε συμπαγείς ομάδες, τις φάρες, προς την κεντρική Ελλάδα, και μέσα στους αιώνες εξαπλώνονται και εγκαθίστανται σε όλη τη χώρα. Όντας Ορθόδοξοι, έχοντας πλήρη ελληνική εθνική συνείδηση και πλήρως αφομοιωμένοι, πολέμησαν με σθένος για την πατρίδα τους και ταυτίστηκαν με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.
Keywords: Αρβανίτες -- Ελλάδα -- Ιστορία; Αρβανίτες -- Καταγωγή; Ελλάδα -- Ιστορία -- 1453-1821; Αρβανίτες; Επανάσταση; Ήρωες; Άρβανον; Φάρα; Αρβανίτικα; Διάλεκτος; Ήπειρος; 1821; Arvanites; Revolution; Ηeroes; Arvanon; Clan; Arvanitika; Dialect; Epirus; 1821