Προσβασιμότητα και συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία, στις υπηρεσίες και δομές του Δήμου Αθηναίων - Τριφωνίδου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες και δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στον Δήμο Αθηναίων. Αρχικά, δίνονται οι ορισμοί της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης. Ακολούθως, γίνεται αναφορά σε θεσμούς και νόμους τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Αναφορά ιδιαίτερη έγινε στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία, στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021 2023, όπως και σε ρυθμίσεις που έγιναν από ελληνικές Κυβερνήσεις για τις υποχρεώσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναλύεται διεξοδικά ο τρόπος που το φυσικό και δομημένο περιβάλλον συμβάλλει στη διαμόρφωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ. Στη συνέχεια, δίνεται έμφαση στις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω ανυπαρξίας κατάλληλων υποδομών και της έλλειψης εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και της εξάλειψης κάποιων κοινωνικών στερεοτύπων. Η εργασία εστιάζει στον Δήμο Αθηναίων που ως μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας μπορεί να καθορίσει και να εφαρμόσει πολιτικές και νόμους για τη συμπερίληψη κάθε δημότη στις υπηρεσίες και δομές του. Έγινε προσπάθεια να παρατεθούν τόσο το εμπόδια που παρουσιάζονται, όπως η έλλειψη πόρων, εμπόδια φυσικά αλλά και νομοθετικά όσο και δράσεις και παρεμβάσεις που αναλήφθηκαν στον Δήμο Αθηναίων (OGPLocal, Oμάδα Προσβασιμότητας, εκπαίδευση ΗΦΑΙΣΤΟΣ) Καταλήγοντας, στην εργασία αναφέρεται ότι έχει γίνει σημαντική προσπάθεια στον Δήμο Αθηναίων προς την κατεύθυνση της προσβασιμότητας και συμπερίληψης, ενώ προτείνονται και λύσεις βελτίωσης όπως η εκπαίδευση του υπαλληλικού δυναμικού σε θέματα αναπηρίας, η υλοποίηση σχεδίων δράσης αλλά και η ένταξη μιας συμπεριληπτικής νοοτροπίας.
Accessibility and inclusion of people with disabilities in the services and facilities of the Municipality of Athens
Keywords: Άτομα με ειδικές ανάγκες; Κοινωνικός αποκλεισμός; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική; Προσβασιμότητα; Άτομα με Αναπηρία (Αμεα); Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δήμος Αθηναίων; Κοινωνικός αποκλεισμός; Κοινωνική ένταξη; Αστικός σχεδιασμός