Κοινωνικός αποκλεισμός γυναικών Ρομά στην Ελλάδα - Μια φεμινιστική προσέγγιση - Μουρελάτου, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Το θέμα της παρούσας εργασίας, όπως φανερώνεται και από τον τίτλο, είναι η κατάδειξη του κοινωνικού αποκλεισμού και των διάφορων εκφάνσεων του που βιώνουν οι γυναίκες Ρομά, καθώς και η διερεύνηση του αιτίου που διαιωνίζει το φαινόμενο αυτό. Σκοπός είναι να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιες οι γυναίκες ερμηνεύουν την καθημερινότητα τους και ιεραρχούν τη θέση τους στον κοινωνικό ιστό. Στο θεωρητικό μέρος αποσαφηνίζονται οι έννοιες : «κοινωνικός αποκλεισμός, φτώχεια, φεμινισμός», γίνεται μια συνοπτική καταγραφή της ιστορίας, της κουλτούρας και της διαβίωσης των Ρομά και αναφέρονται οι κατευθυντήριες γραμμές της κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας για την ένταξη και ενσωμάτωση αυτού του ιδιαίτερου πολιτισμού Στo εμπειρικό κομμάτι , δια μέσου της ποιοτικής μεθόδου ανάλυσης παρατίθενται οι απόψεις δέκα γυναικών Ρομά, που διαμένουν στην Αθήνα, σχετικά με τον τρόπο που ερμηνεύουν την ύπαρξη τους μέσα στην κοινότητα των Ρομά, την ευρύτερη κοινωνία και απέναντι στο κράτος. Η πρωτοτυπία της εν λόγω μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι παρά την πληθώρα ερευνών που έχουν γίνει για τους Ρομά, υπάρχει ελάχιστο υλικό με γυναικοκεντρική προσέγγιση. Ένα από τα ευρήματα είναι ότι δεν ζουν όλοι οι Ρομά υπό τον φόβο του κοινωνικού αποκλεισμού. Το σημαντικότερο όμως είναι ό τι παρά την κοινωνική ανέλιξη ορισμένων, οι παραδόσεις, και δη η διατήρηση της παρθενίας και ότι εκτυλίσσεται γύρω από αυτό το φαινόμενο, συνεχίζει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κουλτούρας τους που ορίζει κατά μεγάλο μέρος τη ζωή των γυναικών και των αντρών Ρομά , και πυροδοτεί τον φόβο του αποκλεισμού στο εσωτερικό της κοινότητας.
Αριθμός Εισαγωγής: 012852 cd
Keywords: Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα; Γυναίκες -- Κοινωνικές συνθήκες -- Ελλάδα; Τσιγγάνοι -- Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες; Τσιγγάνοι -- Ελλάδα -- Κοινωνική ζωή και έθιμα; Ισότητα; Ρομά; Γυναίκα; Παραδόσεις; Αποκλεισμός; Κοινωνία; Roma; Woman; Traditions; Exclusion; Society