To Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of things) στους μικρομεσαίους Δήμους - Αντωνίου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η αλματώδης ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με αιχμή το Internet of Things (IoT), παρέχει, στη Δημόσια Διοίκηση, μεγάλες δυνατότητες, για αποδοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τους φορείς. Ειδικά, το ΙοΤ, με τις δυνατότητες διασύνδεσης συσκευών μεταξύ τους και τον υψηλό βαθμό αυτοματισμού της τεχνολογίας αυτής, έχει, ήδη, δώσει δυνατότητα, σε μητροπολιτικούς Δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού (Αθήνα, Μόναχο, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ) να εξοικονομούν ενέργεια, να ελέγχουν τις δημοτικές θέσεις στάθμευσης, να οργανώνουν την αποκομιδή απορριμμάτων, να προσφέρουν υπηρεσίες τηλε-πρόνοιας και πολλά άλλα. Στην Ελλάδα, το 55% των Δήμων είναι μικρομεσαίοι (πληθυσμός κάτω από 50.000 κατοίκους), στο δε σύνολο των Δήμων της χώρας, το προσωπικό που έχει σπουδές, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι το 28% του συνόλου των τακτικών υπαλλήλων (https://www.eetaa.gr/ekdoseis/pdf/158.pdf). Επιπρόσθετα, η αναστολή προσλήψεων στο Δημόσιο, στα χρόνια της κρίσης, δεν έχει ανανεώσει το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης και, κατ’ επέκταση, των Δήμων, με νεότερα στελέχη τα οποία είναι εξοικειωμένα, με τη χρήση των ΤΠΕ. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι: 1. Στο πρώτο Κεφάλαιο, να διερευνήσει, αφενός, κατά πόσο οι μικρομεσαίοι Δήμοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν, στις νέες τεχνολογίες του ΙοΤ και αφετέρου, μέσω των νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας που καταρτήθηκαν, μετά τις συνενώσεις των Δήμων, λόγω του Καλλικράτη, να εξετάσει το επίπεδο της ιεραρχικής δομής στο οποίο έχει τοποθετηθεί η Πληροφορική, κάτι που απεικονίζει τη θέληση της ηγεσίας του Δήμου να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των ΤΠΕ. 2. Στο δεύτερο Κεφάλαιο, να μελετήσει ποιες εφαρμογές του ΙοΤ έχουν υιοθετηθεί, από ποιους δήμους και πώς λειτουργούν. 3. Στο τρίτο Κεφάλαιο, να προτείνει εφαρμογές του ΙοΤ που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, από τους μικρομεσαίους Δήμους, για να αναβαθμίσουν τις λειτουργίες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. 4. Στο τέταρτο Κεφάλαιο, να αναλύσει τους κρίσιμους παράγοντες που διασφαλίζουν την επιτυχή εφαρμογή τους Στο τέλος της εργασίας θα εκτεθούν τα συμπεράσματα που προέκυψαν.
Internet of Things in the small and medium sized Municipalities
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης; Διαδίκτυο; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Μικρομεσαίοι Δήμοι; Διαδίκτυο των πραγμάτων; Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας; Ταμειακό υπόλοιπο; Εφαρμογές του ΙοΤ