Η Ανάπτυξη των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στο Γνωστικό Πεδίο της Μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: βασικές αρχές και αξιολόγηση. - Αντωνοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την αξιολόγηση του νέου Προγράμματος Σπουδών στο μάθημα της Μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως αυτό διαμορφώθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Ειδικότερα, επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί σύγκριση ανάμεσα στην επιδιωκόμενη από τους κατασκευαστές μορφή του αναλυτικού προγράμματος και στην προσλαμβανόμενη από τους εκπαιδευτικούς που το εφάρμοσαν σε Πειραματικά Σχολεία. Δεδομένων των συνεχώς μεταβαλλόμενων κοινωνικών, οικονομικών, τεχνολογικών και επαγγελματικών συνθηκών, προκύπτει η αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου προγράμματος σπουδών που να προετοιμάζει τους μαθητές και να τους εξοπλίζει με εφόδια για τις ανάγκες της κοινωνίας. Η έρευνα που διεξάγεται διερευνά τα βασικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος Σπουδών, τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του, τα πλεονεκτήματα καθώς και τις δυσκολίες που αναμένονται να παρουσιαστούν. Επιπλέον, αναζητούνται προτάσεις για την βελτίωση των αδυναμιών και την ενίσχυση των πλεονεκτημάτων με στόχο την επιτυχή πραγμάτωσή του μέσα στη σχολική τάξη.
Αριθμός Εισαγωγής: 013680 cd
Keywords: Μουσική -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αναλυτικά προγράμματα σπουδών; Μουσική; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Detailed curricula; Music; Primary education